Willen we menselijker zijn en aandacht hebben voor de ander, ook op de werkvloer, dan is zelfcompassie een belangrijke voorwaarde. Want vanuit zelfcompassie kunnen we ook empathisch zijn naar de ander. En dat is cruciaal als we een oprechte verbinding willen aangaan met elkaar. Of dat nu met vrienden en familie is of met je collega’s. Zelfcompassie vergroot onze veerkracht, moet je eens bedenken hoe we daarvan kunnen groeien.

Wat is zelfcompassie?

Er zijn veel verschillende definities te vinden van zelfcompassie. ‘Zelfcompassie is een combinatie van verschillende cognitieve, affectieve en gedragsmatige indirecte processen die gericht zijn op het verlichten van het lijden van zowel zichzelf als anderen’, deze definitie komt van Clara Strauss en anderen uit hun onderzoek in 2003 naar wat compassie is en hoe we het kunnen meten. Kristin Neff doet al 20 jaar uitgebreid onderzoek naar zelfcompassie. Volgens haar is het ‘simpelweg het proces van compassie naar binnen toe keren. Bij zelfcompassie zijn we vriendelijk en begripvol in plaats van hard en kritisch als we fouten maken of ons ongeschikt voelen.’ Volgens Neff kunnen we via zelfcompassie ons mentale en fysieke welzijn enorm verbeteren. Het motiveert ons om veranderingen door te voeren en onze doelen te behalen, omdat we om onszelf geven en onszelf geluk gunnen.

In het vorige artikel ging het vooral over de verbinding met jezelf. Ook bij zelfcompassie gaat het om de verbinding met jezelf, alleen nemen we dat als basis om de verbinding met je collega’s aan te gaan. Of je nu leidinggevende bent of niet.

Zelfcompassie

De 3 kenmerken van zelfcompassie

Wat is verbinding met jezelf en hoe realiseer je dat?

Mag jij jezelf zijn van jou? Geef je jezelf erkenning voor wie je bent? Met alles wat daarbij hoort. Als je de verbinding aangaat met jezelf, dan voel je zelfliefde, zelfcompassie, ben je je bewust van de unieke persoon die jij bent en leef je in vrijheid.

De vraag is vooral hoe goed je jezelf kent. Wat beweegt je, maakt je enthousiast? Dan heb je het over je persoonlijke drijfveren en kernwaarden. Die bepalen de basis van alle keuzes die je maakt in je leven en je werk. Waarom ben jij hier op aarde? Om een vol en gelukkig leven te leiden. En hoe doe je dat? Door voldoening uit je leven of je werk te halen. Dan moet je dus weten wat jou voldoening geeft. Je legt de verbinding met wat jou van nature beweegt, niet met wat anderen van je verwachten. Het gaat om jouw persoonlijke missie en kernwaarden.

Wat doet zelfcompassie?

Er zijn inmiddels veel onderzoeken geweest naar zelfcompassie. Hieruit blijkt onder andere dat mensen die meer zelfcompassie voelen, veel minder problemen ervaren in hun leven. Zij geven hun welbevinden een veel hoger cijfer dan mensen die niet met zichzelf kunnen meeleven. Kun je vriendelijker tegen jezelf spreken dan heb je bijvoorbeeld over het algemeen een positiever zelfbeeld.

Het is dus ook goed voor je zelfvertrouwen en het vermindert stress, omdat je dingen beter kunt relativeren. Dat bespreek ik zo nog bij de veerkracht die het je ook oplevert.

Doordat je beter in je vel zit, kun je ook beter de verbinding aangaan met je collega’s. Als je meer zelfcompassie hebt, durf je je ook kwetsbaarder op te stellen en jezelf minder serieus te nemen. Onze maatschappij laat ons geloven dat we perfect moeten zijn, maar als jij je eigen imperfectie kunt omarmen ben je ook makkelijker naar anderen. En dat is ook als leidinggevende een goede eigenschap.

Zelfkritiek kan je kapot maken. Het maakt je onzeker, angstig en geeft je een algeheel rotgevoel. Door vriendelijker te zijn voor jezelf kun je ook relaties versterken en heb je minder het gevoel dat je er alleen voor staat. Het kan een gevoel van competitie op de werkvloer wegnemen, waardoor je beter kunt samenwerken. Je kunt dan vanuit je eigen innerlijke kracht je bijdrage leveren in het werk, zonder dat je bang hoeft te zijn voor feedback of kritiek. En dat is omdat falen ineens een leermoment wordt. Het geeft je rust en vertrouwen.

 

 

Hoe kom je tot meer zelfcompassie?

Er zijn veel manieren te noemen om ervoor te zorgen dat je vriendelijker voor jezelf wordt. Zo kun je bijvoorbeeld bewust bepaalde gedachten inzetten om dit te bereiken. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Wat zou een lieve, zorgzame vriend(in) tegen je zeggen in deze situatie?
  • Wat is een vriendelijke en opbouwende manier om te overdenken hoe je het een volgende keer beter kunt doen?
  • Denk aan iemand van wie je houdt. Is je liefde voor die persoon opeens verdwenen als deze een fout maakt, een slechte dag heeft, er niet leuk uit ziet, wat dan ook? Nee toch? Dan hoef je dat bij jezelf dus ook niet te doen!
  • Hoe kun je goed voor je lichaam zorgen? Bijvoorbeeld door jezelf een voetmassage te geven, een lekker bad of een douche te nemen, jezelf te vertroetelen, juist als je het moeilijk hebt.
  • Waarom zou je volmaakt moeten zijn? Juist het imperfecte maakt je mens.
  • Hoe kun je iets leren als je nooit fouten maakt?

Van zelfcompassie naar empathie voor de ander

Dat je eerst van jezelf moet houden voordat je echt van een ander kunt houden is een vrij bekend fenomeen. Voor compassie geldt eigenlijk hetzelfde. Als jij niet in staat bent om begrip voor jezelf op te brengen als je een fout gemaakt hebt, hoe kun je dan wel compleet een ander ondersteunen die hetzelfde doet? Die verbinding die je dan wil aangaan, is eigenlijk leeg, gebaseerd op onechtheid. Je kunt namelijk die ander nooit echt snappen als je jezelf niet toestaat om echt begrip te hebben voor je eigen situatie. Dus ga vooral eens een lastige situatie aan met jezelf en ervaar wat het met je doet. Welk gevoel roept het op? En kun je dat gevoel er gewoon laten zijn? Kun je accepteren dat er iets niet goed ging en dat je daar zelf een rol in speelde waar je niet trots op bent? De ultieme zelfcompassie is om toch op een vriendelijke manier tegen jezelf te praten en jezelf te zeggen dat fouten maken menselijk is. Dat je niet de enige bent die dit meemaakt en dat het oké is om je er even rot over te voelen. Daarna kun je dan kijken hoe je situatie verbetert en weer oplost. Als je dit bewust doormaakt, dan kun je je ook veel beter in een ander verplaatsen.

Zelfcompassie

Dit versterkt de verbinding die je met anderen kunt aangaan. Of dat nu op je werk is of in je privéleven. Je contact wordt menselijker, met meer begrip voor wat iemand doormaakt. Dit is bij uitstek een prettige ontwikkeling bij managers/leidinggevenden. Managers die oprechte compassie voelen voor hun medewerkers worden ook echt gezien als menselijk en motiverend. En dat is een heel fijn uitgangspunt voor een goede werkrelatie.

Vergroting veerkracht

Zijn we vriendelijk voor onszelf, in welke situatie dan ook, dan zijn we een stuk tevredener in het leven. We voelen ons dankbaarder en blijer en hebben daardoor meer veerkracht als het even tegenzit. Je bent namelijk in staat om ook in moeilijke situaties jezelf te vergeven voor jouw rol erin. En je kunt daardoor ook sneller transformeren naar een meer positieve instelling. Zo ben je dus sneller in balans na een uitdaging. Dit maakt je sterker; het geeft je het gevoel dat je alles aankunt. Je staat positiever in het leven, kunt beter omgaan met veranderingen en je zorgt goed voor jezelf. Je bent in staat om problemen in een breder perspectief te zien, waardoor je ook makkelijker kun relativeren. Een positieve spiraal waarbij je steeds sneller herstelt na een tegenslag. Wie wil dat nou niet?

Dit onderwerp komt ook uitgebreid terug in onze nieuwste training ‘Liefde voor jezelf en voor je werk’. Daarin leer je hoe je vanuit liefde voor jezelf (opnieuw) liefde voor je werk ontwikkelen. Je leert hoe je je mindset beïnvloedt, hoe je positief (naar jezelf en naar anderen) communiceert, hoe je je zelfvertrouwen vergroot, je ideale leven manifesteert en dit allemaal kunt toepassen op je werk en je privéleven.

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op sociale media! Instagram LinkedIn