De meesten van ons werken veel uren per week en hebben toch geen succes. En toch geeft in veel gevallen dat werk niet bepaald veel voldoening. Veel mensen doen de dingen die van hen verwacht worden en dat is het dan. Je sleept jezelf elke ochtend je bed uit, maar zou eigenlijk veel liever iets heel anders doen. Wat zou je doen als je je hart zou volgen? Vraag je jezelf dat wel eens af?

Succes door werkgeluk

Wie ben jij?

Als je je hart volgt gaat alles veel makkelijker. Bijna vanzelf. Dan zit je namelijk op de goede weg en vallen alle puzzelstukjes op hun plek. Je krijgt meer inspiratie en je hebt meer succes. Dat klinkt wel heel aantrekkelijk toch? Toch doen maar heel weinig mensen dat. De meeste mensen zijn vanaf hun vroege jeugd beïnvloed door hun directe omgeving. Wat zelfs in veel gevallen heeft bepaald welke opleiding zij gingen volgen en welk werk zij gingen doen. Zo heerst er nog steeds het idee dat je alleen kunt slagen in het leven als je kunt studeren. Daar was ik vroeger zelf ook van overtuigd. Inmiddels kijk ik daar heel anders tegenaan, omdat je op een hogeschool en universiteit lang niet alles leert wat je nodig hebt om te slagen in het leven.

Eerlijk gezegd ontbreken die lessen al op de basisschool. Alles is gericht op het cognitieve deel. Dat je zoveel mogelijk moet kunnen en weten over allerlei vakken. Maar als ik heel kritisch kijk, vind ik het zonde dat er bijvoorbeeld praktisch geen aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling. Het draait al vroeg om presteren, waarbij kinderen al vanaf de kleutergroepen of groep 3 elk half jaar allerlei toetsen moeten maken om te zien in hoeverre ze de stof beheersen. Op zich niks mis mee, want het is goed om te meten waarin je je kunt ontwikkelen, alleen het zegt zo weinig over het kind als geheel.

Werkgeluk

Succes wordt bepaald door een ander

Je merkt dat al op de basisschool het snel niet meer om plezier draait, maar dat kinderen van alles moeten. En in dat patroon groeit iedereen op. Niet zo gek dus dat dat doorwerkt in je hele carrière. Doordat we van alles moeten, raken we steeds verder verwijderd van wie we echt in essentie zijn. We leven volgens de maatstaven van anderen. Pas je niet in zo’n maatschappelijk hokje, dan ben je al snel lastig. Maar als je echt plezier wilt hebben en geluk wilt ervaren, moet je weten wie jij bent. Wie je echt bent.

Wat drijft jou?

Het is belangrijk om te weten welke behoeftes je hebt. In je werk en privé. Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Die kennis is je kompas in je leven. Volg je je eigen waarden en heb je een duidelijke drive, dan creëer je je eigen leven en je geluk. Leef je je leven zonder je bewust te zijn van wat echt belangrijk voor je is, dan overkomt je van alles en heb je het gevoel dat je totaal geen grip hebt op wat er allemaal gebeurt. Zo word je ook nooit succesvol, want je loopt steeds achter de feiten aan. Door bewust in te zetten op wat voor jou belangrijk is, bepaal je een richting, een doel. En dat helpt om het ook daadwerkelijk waar te maken.

Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Check eens onze lijst van kernwaarden en ontdek welke je direct aanspreken. Dat zijn waarschijnlijk belangrijke onderwerpen voor je, die een leidraad kunnen vormen in de keuzes die je maakt. Stel je voor dat je bijvoorbeeld openheid belangrijk vindt, maar je zit in een werkomgeving waar je als medewerker pas als laatste hoort over veranderingen, dan voelt dat niet prettig. Of als je authenticiteit belangrijk vindt en je kunt niet jezelf zijn op je werk, omdat je dan bespot of bekritiseerd wordt. Dat doet pijn. Wil je je goed voelen en geluk ervaren, dan is het dus allereerst belangrijk is wat jou een goed gevoel geeft. Een omgeving vol vrijheid? Of vooral eerlijkheid? Ervaar je dat op dit moment niet in je werk, dan is het misschien een idee om eens verder te kijken. Naar een plek die beter bij je past.

Werkgeluk

Buiten je comfortzone ligt het geluk

Van baan veranderen is voor veel mensen veel te spannend. Zij zwelgen liever jaren in zelfmedelijden dan een sterke keuze te maken voor zichzelf. Maar wat nou als je jezelf die schop onder je kont geeft en je comfortzone verlaat voor een echte kans op geluk? Zou je dat durven? Ik zou het je gunnen, want dan begint je mooiste leven werkelijkheid te worden. Dan creëer je je leven op jouw voorwaarden. Naar wat jij nodig hebt.

Denk daar eens over na de komende dagen. Heb jij alles in je leven wat je nodig hebt? Of ontbreekt er iets? En wat ontbreekt er dan? Zijn er simpele manieren om dat aan je leven toe te voegen of vraagt het om grotere stappen? Durf hier eens echt eerlijk over te zijn naar jezelf. In het Engels spreken ze dan van soulsearching en dat is eigenlijk zo’n mooie term. Besteed eens wat momenten aan soulsearching en ontdek wat je nodig hebt. Geniet van deze ontdekkingstocht.