Verbinding met jezelf, waarom is dat zo belangrijk? Wij mensen kunnen niet leven zonder verbinding met de wereld om ons heen. De natuur en andere mensen zijn van levensbelang voor ons geluk. En niet alleen de wereld buiten ons is cruciaal voor ons geluk; de wereld in onszelf is nog veel belangrijker. De connectie met jezelf is de basis voor een leven vol liefde, voldoening en licht. Maar in hoeverre voelen we ons verbonden met onszelf en de wereld om ons heen?

In dit artikel neem ik je mee in het onderwerp verbinding en hoe verbinding de oplossing is om je beter te voelen in een wereld vol onzekerheid.

133114 3

Werk als belangrijk deel van je leven

De gemiddelde mens werkt een flink aantal uren per week. Het is nog steeds een belangrijk middel om in ons bestaan te kunnen voorzien. Zonder werk wordt het lastiger om je boodschappen te betalen en alle dingen te kunnen regelen die je nodig hebt in je leven, zoals kleding, je huis, enz. Werk is dus voor veel mensen noodzakelijk. Maar dat betekent niet dat het niet leuk kan zijn. Hoe maak je van je werk een dagbesteding vol voldoening? 

Dat heeft alles te maken met verbinding. Praten we over verbinding op werkvlak, dan zijn er 4 niveau’s van verbinding.

  1. De verbinding met jezelf 
  2. De verbinding met je collega’s
  3. De verbinding met je leidinggevende
  4. De verbinding met de organisatie

Deze 4 niveaus zijn allemaal heel belangrijk. Als er een niet goed zit voor jou, dan kun je daar flink last van krijgen in je dagelijkse leven. In dit artikel gaat het vooral om de verbinding met jezelf. De volgende 3 niveaus komen aan bod in volgende artikelen.

Verbinding met jezelf

Wat is verbinding met jezelf en hoe realiseer je dat?

Mag jij jezelf zijn van jou? Geef je jezelf erkenning voor wie je bent? Met alles wat daarbij hoort. Als je de verbinding aangaat met jezelf, dan voel je zelfliefde, zelfcompassie, ben je je bewust van de unieke persoon die jij bent en leef je in vrijheid. 

De vraag is vooral hoe goed je jezelf kent. Wat beweegt je, maakt je enthousiast? Dan heb je het over je persoonlijke drijfveren en kernwaarden. Die bepalen de basis van alle keuzes die je maakt in je leven en je werk. Waarom ben jij hier op aarde? Om een vol en gelukkig leven te leiden. En hoe doe je dat? Door voldoening uit je leven of je werk te halen. Dan moet je dus weten wat jou voldoening geeft. Je legt de verbinding met wat jou van nature beweegt, niet met wat anderen van je verwachten. Het gaat om jouw persoonlijke missie en kernwaarden.

Verbinding met jezelf

Je innerlijke stem, of intuïtie, vertelt je waar je voor leeft. Deze stem wil je altijd de goede kant op helpen bewegen. Waar de stem van je ego je vooral veilig houdt, lekker in je comfortzone, daagt je intuïtie je uit om een stap te zetten die je verder brengt. Dus om echt verbinding met jezelf aan te gaan, is het belangrijk dat je je intuïtie gaat volgen.  Dus dat je momenten van ontspanning en rust creëert om je innerlijke stem goed te kunnen horen.  Je intuïtie in combinatie met je ratio is de ultieme verbinding met jezelf.

En die verbinding kun je alleen optimaal voelen als je in een ontspannen modus zit. Ervaar je veel stress, dan zit je veel in je hoofd en sta je niet open voor je intuïtie. Dus een moment van stilte, via meditatie bijvoorbeeld, helpt je om een ingeving te ervaren. Veel mensen horen hun intuïtie goed als ze onder de douche staan of in bad zitten en vaak ook komen de beste oplossingen na een goede nacht slaap. Gewoon even dagdromen of goed om je heen kijken kan ook de ideale manier zijn om boodschappen binnen te laten komen.

Als je de verbinding even kwijt bent

Door drukte, stress en piekeren, te veel te doen in te weinig tijd, of gewoon maar doorgaan zonder pauze, kan het gebeuren dat je ‘jezelf kwijtraakt’. Dat je even geen contact meer hebt met wie je bent, met wat je leuk vindt, met wat je ergens echt van vindt. En dat je ook niet meer helder en objectief kunt kijken naar je omgeving en wat er in een breder perspectief gebeurt. Je wereld wordt kleiner en je mening oppervlakkiger. Je bent misschien de connectie met jezelf wel verloren. En daarmee ook een beetje dwalend in je naaste omgeving en de wereld buiten je eigen kring. Dat kan heel eenzaam voelen. Het kan je een gevoel van overleven geven in plaats van dat je geniet van je leven. Als dat te lang duurt, kun je er zelfs ziek van worden. En dan wordt de situatie alleen maar lastiger. 

133207 5

Wat dan heel belangrijk is, is je hoofd weer in verbinding brengen met je lichaam. Dat klinkt gek, maar ik bedoel dat we ons soms kunnen gedragen als een soort wandelend hoofd. Alleen maar denken, weinig meer voelen. Wil je de verbinding weer terug hebben dan is het belangrijk om niet alleen een gedachte te hebben, maar je ook af te vragen wat je bij die gedachte voelt. Zo krijg je weer die verbinding met je lichaam en je gevoel. Voel je bijvoorbeeld pijn in je buik of in je hoofd, een verkramping in je spieren of een zware last op je schouders? Het geeft je allemaal informatie, die heel waardevol is.

Je bewust zijn van het feit dat je lichaam en geest één zijn en met elkaar verbonden zijn, helpt dus al. Dat lukt het best door echt even stil te staan, te pauzeren. Even helemaal niets doen. Ademhalingsoefeningen werken hierbij heel goed.

Verbinding met jezelf

 AdemhalingsOefening

Ga liggen of ontspannen rechtop zitten. Laat je armen ontspannen hangen en laat je handen op je dijbenen rusten. Adem diep in via je neus en zucht of adem door je mond uit. Ontspan je kaken en je gezicht. Adem nu 4 tellen zo diep mogelijk in waarbij je ribben uitzetten, houd je adem dan 7 tellen vast en adem daarna in 8 tellen weer uit. Zorg dat je bij het uitademen ook echt alle lucht weer uit je lichaam laat lopen. Doe deze zelfde cyclus 4 keer. Ervaar de rust die nu ontstaat. Heerlijk toch?

Meditatie

Het werkt ook heel goed om te mediteren om weer meer met jezelf in verbinding te komen. Daarbij kun je heel goed observeren wat er allemaal in je lichaam gebeurt, welke gedachten voorbij komen en wat je daarbij voelt. Je kan dan met aandacht kijken naar wat er speelt, zonder oordeel te vellen. Doordat je er een beetje afstand van neemt, kun je het genuanceerder zien. Je kunt je beter in een ander verplaatsen of de situatie beter relativeren. Daardoor voel je je direct lichter.

Verbinding met jezelf

Verbinding met jezelf zorgt voor meer zelfliefde en met meer zelfliefde gaat er een wereld voor je open. Want dan zijn er ineens dingen mogelijk, die je nooit had durven bedenken. Je trekt positieve dingen aan in je leven en ervaart je leven veel meer als flow. Hoe mooi is dat?

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op sociale media! Instagram LinkedIn