Het is november en dat betekent dat je als bedrijf alvast gaat nadenken over de kerstpakketten van dit jaar. Maar wat voor kerstpakket geef jij dit jaar? Ga je voor een fles wijn, een etenswaren pakket of toch een tegoedbon? Achter kerstpakketten zit een psychologie en vandaag geven we je inspiratie en budgettips voor het kerstpakket van 2022.

psychologie

Psychologie

Het krijgen van een kerstpakket versterkt het werkgeluk van je medewerkers. Waarom? Ze voelen zich gewaardeerd. Op het moment dat jij tijd en aandacht besteedt aan het geven van kerstpakketten, geeft dat een gevoel van waardering af aan je medewerkers. Je bedankt ze als het ware voor al het werk van het afgelopen jaar. Medewerkers vinden het belangrijk om gewaardeerd te worden in het werk en dat ook te voelen. Zonder hen was er immers een veel kleiner bedrijf of verliep de productie/dienstverlening op een lager niveau. Op het moment dat jij je medewerkers laat merken dat je ze waardeert, gaat het werkgeluk omhoog en zullen zij nog meer motivatie krijgen om na de kerst weer aan de slag te gaan. Een win-win situatie dus. Waardeer je medewerkers en geef dit jaar een leuk kerstpakket. Vergeet er geen persoonlijk kaartje bij te doen om het af te maken!

kerstpakket

Budgettips

Gezien alle stijgende prijzen kan het soms best een uitdaging zijn om een leuk kerstpakket te maken voor je collega’s. Maar ga deze uitdaging niet uit de weg. In deze krappe arbeidsmarkt is het ontzettend belangrijk om de kerstpakketten dit jaar niet over te slaan. Er zijn genoeg manieren om met een laag budget alsnog je medewerkers in het zonnetje te zetten.

  • Gebruik een goedkopere verpakking. Vaak worden kerstpakketten gegeven in leuke manden/kisten maar dit kan behoorlijk in de kosten lopen. Kijk eens of er een mooie doos of tas is die je kunt gebruiken. Plak er een bedrijfssticker op en het is duidelijk dat het van jullie afkomt. Uiteindelijk gaat het om de inhoud en dat is waar de medewerkers blij van worden.
  • Heb jij het idee dat het kerstpakket overvol moet zitten? Dat hoeft niet. Medewerkers hebben liever een waardevolle inhoud dan veel dingen waar ze niets aan hebben. De pakketten met ragout, soepstengels en kruiden zijn verleden tijd. Zorg dat de medewerkers er iets aan hebben, dan gaat het er niet om hoeveel erin zit.
  • Laat geen kaartjes drukken bij de drukker, maar schrijf ze zelf. Dit is niet alleen goedkoper; het maakt het ook veel persoonlijker. Medewerkers zullen er op die manier nog meer waarde aan hechten. Kerstkaarten zijn immers niet heel duur en als je ze zelf schrijft, scheelt dat veel in de kosten.
kerstmarkt

Inspiratie

Heb je geen idee wat jij je medewerkers dit jaar kan geven en wil je wel wat origineels? Wij denken graag met je mee.

  • Allereerst, veel mensen drinken tegenwoordig geen alcohol meer, dus is het veilig om ook geen alcohol te geven. Dat zouden collega’s dan wellicht niet zo waarderen. Er zijn tegenwoordig wel hele leuke alcoholvrije alternatieven, zoals alcoholvrije cocktails, wat dan toch feestelijk is om te geven. Check ergens in het jaar bij je medewerkers waar zij blij van worden. Dat kan al via een simpele vragenlijst in de interne nieuwsbrief. Dan weet je zeker dat je goed zit.
  • Observeer je medewerkers eens goed en ontdek wat hun hobby’s en interesses zijn. Zo kun je echt een gepast cadeau geven. Wordt iemand heel blij van een voetbalwedstrijd en iemand anders van een kerstfilm? Gaat iemand elke week naar de bioscoop en houdt de ander meer van een diner? Op het moment dat je dit weet kun je gerichte kerstcadeaus geven. Vaak kan dit ook in de vorm van een cadeaubon van een winkel die goed bij hen past. Dit is vaak in grote organisaties wat moeilijker maar is de kleinere bedrijven zeker mogelijk.
  • Ook hoor je steeds vaker dat medewerkers hun eigen kerstpakket mogen uitzoeken door middel van een tegoedbon voor een bepaalde webshop. Maar dit kan ook anders. Organiseer een mini-kerstmarkt met allerlei kraampjes en verschillende producten. Geef je medewerkers een voucher zodat zij op de kerstmarkt hun kerstpakket kunnen samenstellen. Een gezellige sfeer en iedereen is tevreden met zijn pakket! Een win-win situatie dus.

Zo zie je maar dat er genoeg mogelijkheden zijn voor een kleiner budget en originele pakketten. Maar sla het kerstpakket niet over dit jaar, want het is zo een mooie waardering van je medewerkers. Zet hen in het zonnetje en bedank hen voor al het werk wat ze afgelopen jaar gedaan hebben. Wat voor kerstpakket geef jij dit jaar?

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op sociale media! LinkedIn Instagram Pinterest  Facebook