​Veel mensen snappen niet wat het inhoudt om hoogsensitief te zijn. Sterker nog: veel hoogsensitieve personen (HSP) snappen zelf niet wat het echt betekent. Dus horen HSP vaak dat ze zich aanstellen en gaan ze aan zichzelf twijfelen. Maar in werkelijkheid is het heel mooi om hoogsensitief te zijn, want het biedt je speciale talenten. Lees verder om te ontdekken welke talenten je herkent in jezelf op het werk.

Hoogsensitief talent

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een persoonskenmerk met verschillende eigenschappen. Het is dus geen stoornis waarop je gediagnosticeerd kan worden. Al denken veel mensen dat wel. In werkelijkheid betekent het dat je zenuwstelsel gevoeliger is afgesteld, waardoor indrukken en prikkels sterker binnenkomen dan bij anderen. Denk aan licht, geluid, geuren en ook aan sfeer. Als HSP ben je in staat om de meest subtiele nuances op te pikken. Dat betekent ook dat je sneller overprikkeld bent, waardoor je de behoefte hebt om je terug te trekken. Dr. Elaine Aron deed hier veel onderzoek naar en schreef er verschillende boeken over.

Wat me opvalt op internet en dan met name op social media is dat veel mensen klagen over deze eigenschap. Veel HSP kruipen in een slachtofferrol en dat terwijl het juist iets heel krachtigs kan zijn. Dat vind ik zo zonde. Dus ik laat mensen graag zien wat hun meerwaarde is met dit persoonskenmerk, zodat zij kunnen floreren als HSP.

Hoogsensitief talent

Welke talenten heb je als HSP?

De meeste HSP kunnen de volgende talenten herkennen.

  • Je merkt dingen op, die voor anderen verborgen blijven. Je leest tussen de regels door en voelt emoties van anderen feilloos aan. Dat zorgt ervoor dat je heel goed kan inspelen op verschillende situaties op de werkvloer. Het zorgt ervoor dat je mensen kunt verbinden en situaties kunt oplossen. Dat maakt dat je als HSP vaak ook goed bent in harmonie realiseren in het team.
  • Je verwerkt informatie op een diepgaand niveau, waardoor je goed verbanden legt en samenhang ziet. Daardoor overzie je ook vaak het grotere geheel, wat heel waardevol is als je bijvoorbeeld werkt als adviseur. Je analyseert scherp, ziet direct mogelijke oplossingen en neemt zo goede beslissingen.
  • Je hebt een sterk ontwikkelde intuïtie. Dat klinkt voor veel mensen niet direct als een talent op de werkvloer, maar uit wetenschappelijk onderzoek** bleek dat intuïtie in de meeste gevallen leidt tot de juiste beslissingen. Het is alleen wel zo dat veel HSP niet goed naar hun intuïtie luisteren. Geldt dat ook voor jou, dan heb je dus wat te doen.
  • Alle HSP hebben een flinke dosis zelfreflectie. Dat zorgt ervoor dat je een situatie van alle kanten bekijkt en zo jezelf kan verbeteren. Het nadeel is alleen dat we dingen vaak overanalyseren en te streng zijn voor onszelf. Als we met een meer realistische blik onszelf en onze rol observeren is de zelfreflectie heel waardevol en voelt het als een soort coaching.
  • Aan een HSP kun je wel een taak overlaten, want we voelen ons altijd erg verantwoordelijk. Zo ben je altijd op tijd met het inleveren van je opdracht, stel je het groepsbelang boven je eigen belang en lever je de beste kwaliteit. Daarin slaan we als HSP wel eens door, want we zijn nogal perfectionistisch ingesteld. Als we dat een beetje loslaten wordt het pas echt perfect.
  • Dankzij de verbindingen die we leggen in ons hoofd komen we tot de meest creatieve oplossingen. Vaak draaien we al hele scenario’s in ons hoofd af of hebben alles al helemaal uitgestippeld. Dat creëert veel mooie opties, die de situatie verder helpen.

Laat je talent je kracht zijn

Hoeveel talenten heb je herkend? Als je echt heel eerlijk naar jezelf bent, hoeveel kans geef jij jezelf om dit talent ook echt te benutten?  Dat lukt je als HSP meestal niet zomaar. Daar moet je echt de juiste omgeving voor creëren. Een omgeving waarin je momenten kunt pakken om even te ontprikkelen, waar je positiviteit ervaart en jezelf kunt zijn.

Hoe creëer je jouw ideale werkomgeving? Dat zit hem in een aantal verschillende zaken:

  1. Hoe deel je je agenda in? Regel focusmomenten en pauzemomenten voor jezelf. Zet gewoon blokken in je agenda.
  2. Is er een plek waar je even kan ontprikkelen? Wandel desnoods een aantal keren naar buiten of sluit jezelf op in het toilet.
  3. Zet op je werkplek relaxte, lichte muziek op via je hoofdtelefoon om zo even in je eigen bubbel te werken.
  4. Stimuleer je collega’s om op een positieve en constructieve manier samen te werken, met respect voor elkaars eigenheid.
  5. Bespreek met je leidinggevende wat je nodig hebt om al je talenten optimaal te kunnen benutten.

Als je al deze zaken hebt geregeld, kun je shinen met jouw talent en dan beleef je ook veel meer plezier in je werk.

Kracht hoogsensitiviteit

Hoe zie jij hoogsensitief zijn?

Het is aan jou hoe je deze bijzondere eigenschap ziet. Is het vooral iets lastigs, wat je belemmert in je dagelijks functioneren? Dan is het goed om je er verder in te verdiepen en jezelf zo nog veel beter te leren kennen. Want ik beloof je, als je ziet wat je allemaal echt kunt dankzij deze eigenschap, dan zie je ook de positieve kant van hoogsensitief zijn. Dan zie je je eigen meerwaarde en ben je in staat om het HSP zijn te omarmen.

Daag jezelf uit met de gratis challenge

Ik heb een gratis challenge ontwikkeld om het beste uit jezelf te kunnen halen op de werkvloer. Meld je aan en ontdek helemaal gratis wat jij kunt doen om je zekerder te voelen als hoogsensitief persoon op je werk. Met de HSP-gids ga je 15 dagen aan de slag om jezelf beter te leren kennen. Je ontdekt wat je nodig hebt en hoe je dat regelt met je collega’s. Geniet van dit cadeautje, net zoals je van je hoogsensitiviteit mag genieten.

Hoogsensitief talent