Veel mensen nemen hun gezondheid voor lief en staan er niet bij stil hoe belangrijk het is om goed in je vel te zitten. Pas als er ziekte optreedt, worden mensen zich bewust van de waarde van gezondheid. Andersom heeft jouw mate van geluk ook een hele grote invloed op je gezondheid, want wist je dat gelukkige mensen beduidend ouder worden dan ongelukkige mensen? Reden genoeg om er eens bij stil te staan.
Neem je gezondheid niet voor lief
Om te beginnen is het mooi om ook echt bewust dankbaar te zijn voor je goede gezondheid. Er is al heel veel onderzoek naar gedaan, maar vanuit een gevoel van dankbaarheid trek je meer van hetzelfde aan. Wie wil dat nou niet? Je kunt daar elke ochtend bij het wakker worden even bij stilstaan. Dat je dankbaar bent dat je weer gezond mag opstaan.
Daarnaast is het natuurlijk slim om goed voor jezelf te zorgen. Dus bijvoorbeeld gezond te eten, voldoende te bewegen, veel te lachen en vooral ook genoeg te ontspannen. Dat heeft allemaal zo’n positieve invloed op je gezondheid.
En voel je je goed, dan zit je lekkerder in je vel, ook op mentaal vlak. Dan ben je fitter, veerkrachtiger en sta je sterker in het leven. Het zorgt ervoor dat je tegen een stootje kan en dat je tegenslagen makkelijker overwint. Je zou je gezondheid en geluk kunnen zien als een sterk partnership, wat elkaar ook echt positief beïnvloedt. Maar dat kan ook in negatieve zin voorkomen. eet je slecht, beweeg je niet en ervaar je veel stress, dan is over het algemeen je geluksniveau ook niet hoog. Je zit dan laag in je energie.
Hoe je geluk je gezondheid versterkt
Ken je de term Ikigai? Dat is een Japans concept wat de essentie van je leven in kaart brengt. Hoe meer je leeft volgens je eigen persoonlijke missie, hoe gelukkiger je bent. En in Japan kent men het eiland van de 100-jarigen, waar vooral mensen leven volgens dit concept. Zij voelen geen stress, alleen voldoening. Dit eiland heet Okinawa en het staat dus bekend om de mensen die daar het langst leven en het meest gelukkig zijn. Zo zie je ook direct hoe gelukkig zijn dus een uitwerking heeft op je gezondheid. Deze mensen doen niet aan pensioen, daar hebben ze niet eens een woord voor. Ze blijven actief met wat ze leuk vinden tot op hele hoge leeftijd en blijven zo fit en gezond.
Zij doen waar ze van houden en bieden direct ook iets wat de wereld nodig heeft. Dat geeft een enorme voldoening. Zij leven hun missie. En wat zij leuk vinden, zijn zij ook nog eens goed in én ze krijgen er betaald voor. Zo bereik je je Ikigai. Dus als jij weet waar je echt gelukkig van wordt en waar je goed in bent, dan heb je een belangrijke basis voor Ikigai. Is het dan ook nog iets waarmee je de wereld beter maakt en waarvoor je betaald kan krijgen. Dan ben je er. Doe jij wat je echt gelukkig maakt? Of wordt dat hoog tijd?