Soms voelen je dagen zwaar. Je hebt weinig energie en weet eigenlijk niet zo goed wat je wilt. Je zit in een sleur, die je maar lastig kan doorbreken. Het voelt op een bepaalde manier benauwend, omdat je het gevoel hebt dat je er niet aan kan ontsnappen. Elke dag weer diezelfde stappen, diezelfde taken, dezelfde mensen, dezelfde zorgen. Waar is dat lichtpuntje? Wanneer komt eindelijk dat moment dat je je lichter voelt en gelukkiger?

Ik heb lang op een soort automatische piloot geleefd. Elke dag dezelfde verplichtingen, de druk die ik voelde in allerlei opzichten. Sociale druk omdat je toch aan een bepaalde standaard wilde voldoen, de financiële druk omdat alles zoveel geld kost. Totdat het even ophield. Ik gaf aan op mijn werk destijds dat ik er geen werk meer bij kon hebben, omdat het echt veel te veel was. En wat gebeurde er? Mensen gooide er nog eens iets extra’s bovenop. Het was de spreekwoordelijke druppel die mijn emmer liet overlopen. Ik was er klaar mee. Nu zou je in een burn-out komen, toen noemde ik het overspannen. Mijn leven moest anders, dat wist ik zeker. Mijn eerste stap? Een speciale coachingsessie genaamd ‘one-session-coaching’. Een enerverende middag waarin ik al mijn vaste patronen ontdekte, mijn (beperkende) overtuigingen onder ogen zag en heel wat tranen vloeiden. Het is 8 jaar geleden inmiddels en wat heeft dat startpunt mij veel gebracht!

Kracht hoogsensitiviteit

Mijn ontdekking van hoogsensitiviteit

Ik ontdekte tijdens die ene sessie dat ik hoogsensitief was. Bizar hoe ineens zoveel puzzelstukjes op hun plek vielen. Dat ik me zo rot voelde omdat ik me altijd maar aan anderen aanpaste, mijn grenzen over ging en te weinig rust pakte. Wat ik dan altijd typisch doe in zo’n situatie, is zoveel mogelijk informatie verzamelen en me onderdompelen in alle kennis die er te vinden is. Zo leerde ik in korte tijd bijzonder veel over wat hoogsensitiviteit is, wat het betekent en hoe je er het beste uit kunt halen. Een openbaring! Nu kom ik veel mensen tegen die in diezelfde ontdekkingstocht zitten en die ik graag verder help vanuit mijn eigen ervaringen. Niet dat al mijn successen 1-op-1 voor een ander werken, want elk mens is anders, maar ik merk dat veel mensen in elk geval positieve energie van me krijgen en van mijn praktische tips. Het versterkt ze in hun aanpak en helpt ze om dingen lichter te kunnen zien. Dat vind ik al zo’n mooie winst.

Kracht hoogsensitiviteit

Mijn 5 successen

Maar wat zijn dan van die dingen die mij heel erg hielpen? Ik som er een aantal voor je op. Hopelijk inspireert het je om er zelf iets mee te doen.

  • Ik nam mijn omgeving mee in mijn gevoel en mijn beleving van de wereld. Best een spannende move, want ik moest me ineens kwetsbaar opstellen. Maar de uitkomst was verrassend. Doordat ik uitlegde hoe dingen bij mij overkwamen en hoe ik me voelde, ontstonden er interessante gesprekken, waarbij we konden zoeken naar oplossingen in bijvoorbeeld samenwerking.
  • Ik stopte met me druk te maken over dingen waar ik toch geen invloed op had. Het was het moment dat ik stopte met het volgen van het nieuws en talkshows, waar iedereen elkaar een depressie in praat. Al die negatieve berichtgeving maakte me onrustig en verdrietig en ik kon er niets aan doen. Dit buitensluiten bleek mijn grote succes in de hele coronaperiode. Want daardoor ben ik zonder angst deze hele periode doorgekomen. Het maakte me sterker en vol vertrouwen.
  • Ik stopte met me druk te maken over dingen waar ik toch geen invloed op had. Het was het moment dat ik stopte met het volgen van het nieuws en talkshows, waar iedereen elkaar een depressie in praat. Al die negatieve berichtgeving maakte me onrustig en verdrietig en ik kon er niets aan doen. Dit buitensluiten bleek mijn grote succes in de hele coronaperiode. Want daardoor ben ik zonder angst deze hele periode doorgekomen. Het maakte me sterker en vol vertrouwen.
  • Ik nam afscheid van mensen die me vooral veel energie kostten. Mensen die me alleen maar negativiteit opleverde, die me leegzogen. In de meeste gevallen hoefde ik daarbij alleen maar op te houden met contact te zoeken, want zij namen toch nooit initiatief. Dat was dus best makkelijk. In andere gevallen heb ik ook echt uitgesproken waarom ik het contact niet meer wilde. Best lastig, want je wilt die ander niet kwetsen, maar door het heel erg bij mezelf te houden viel dat uiteindelijk toch mee.
  • Ik ging op ontdekkingstocht in mezelf en ervaarde zo welke positieve kanten de hoogsensitiviteit me bracht. Mijn talenten en kwaliteiten, die ervoor zorgden dat ik besloot om voor mezelf te beginnen. Ik onderneem puur op intuïtie, iets dat veel business coaches je afraden, maar wat heeft me dat veel moois gebracht. De keren dat ik niet naar mijn intuïtie luister, gaat het juist fout.
  • Als hoogsensitief persoon voel je dingen meestal sterker aan dan andere mensen. Daar kun je heel goed gebruik van maken. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd om beter naar mijn lijf te luisteren. En voel ik feilloos aan wat een ander bedoelt, ook al zegt hij dat niet concreet. Dat ‘tussen de regels doorlezen’ heeft me veel goeds opgeleverd. Het maakt het voor mij mogelijk om een niveau dieper te gaan dan anderen, wat me in mijn werk altijd mooie resultaten brengt.
Kracht hoogsensitiviteit

Welke van deze punten zouden voor jou van toepassing kunnen zijn? Wees niet bang om keuzes te maken, ook niet als ze een ander zouden kunnen teleurstellen. Het is jouw leven, jouw geluk. Ik geloof er heilig in dat geluk maakbaar is, onder andere via de keuzes die je maakt. Dus kies nu als eerste voor jou en ervaar hoe goed dat kan voelen!

Omarm je kracht als HSP

Zit je als HSP lekker in je vel, dan kun je bergen verzetten. Dan stroomt alles en kun je de mooiste dingen bereiken. Dus het is superbelangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Pak dat moment rust als je lijf aangeeft dat je daaraan toe bent. Zet een relatie even op pauze als het energie vreet. Geniet volop van kleine fijne momenten en voel je dankbaar dat je die momenten mag beleven. Zo versterk je jezelf nog verder en voel je je alsof je de wereld aan kunt. Geniet van je hoogsensitiviteit, want het is een gave. Omarm je kwaliteiten en werk aan wat beter kan. Je komt er wel.

Kracht hoogsensitiviteit