Hij stond al naast het spoor, klaar om zich voor de trein te werpen. Maar op het laatste moment was er een stem die zei dat dit toch niet de bedoeling was. Zwaar teleurgesteld dat hij dit niet eens kon opbrengen, droop hij af. Wat nu?

Dit is het verhaal van Wil, onze installateur, dat hij me vertelde tijdens onze verbouwing thuis. Hij voelde zich op zijn gemak en voelde zich veilig om zijn pijn te delen. Inmiddels bijna pensioengerechtigd, maar nog elke dag voert hij een strijd in zichzelf om te overleven.

Hoogsensitief in de bouw

Een paar jaar geleden ontdekte hij dat hij hoogsensitief is. Dat was nadat hij hulp zocht toen hij van het spoor weer terug naar huis reed. Totaal in de put, afgemat en radeloos kwam hij bij een therapeut terecht, die ontdekte dat Wil niet depressief was, maar dat hij een burn-out had en hooggevoelig is. Een lange weg volgde met allerlei verschillende soorten therapie, meditaties, yoga, affirmaties en coaching. En nog elke dag moet Wil er hard voor werken om de dag goed door te komen.

Hoogsensitief in de bouw

Nu is hoogsensitief zijn in de wereld van de bouw wel extra uitdagend. Allereerst omdat werken in de bouw veel geluid en onrust met zich meebrengt, wat heel lastig is als je hoogsensitief bent. Maar ook omdat je collega’s je bijna nooit echt begrijpen en je mikpunt van spot maken vanwege je gevoeligheid. Tegelijk is de bouw ook een mooie wereld voor een hoogsensitief persoon, want je krijg de kans om iets heel moois te maken, waarmee je anderen gelukkig maakt. Maar hoe overleef je de onrust en rationaliteit, die je elke dag ervaart?

Allereerst door jezelf te accepteren zoals je bent. Door te voelen wat jij nodig hebt, welke signalen je lichaam geeft en dicht bij jezelf te blijven. Mensen zullen altijd oordelen hebben, maar als je beseft dat dat meer over hen zegt dan over jou, wordt het al makkelijker om een mening van een ander los te laten. Je hoeft niet te zijn zoals iedereen, daar zijn er al genoeg van. Als hoogsensitief persoon heb je juist grote voordelen. Zo ben je bijvoorbeeld veel beter in staat om een ander aan te voelen, waardoor je bijvoorbeeld bij een verbouwing bij iemand thuis veel beter snapt wat die persoon nodig heeft en mooi vindt. Dat maakt je succesvoller.

Ook ga je veel meer de verbinding met collega’s aan, omdat je je kunt inleven in anderen. Zo help je de samenwerking naar een hoger niveau. En wat denk je van jouw creatieve talent? Hoe vaak komt het bij een verbouwing niet voor dat dingen anders lopen dan voorspeld? Dan ben jij degene die snel verbanden legt en zo tot slimme ideeën komt om iets op te lossen. Jouw oog voor detail zorgt voor de mooiste resultaten. En je supersterke communicatieskills helpen in elk project om misverstanden en onduidelijkheden te voorkomen. Juist in de bouw is dat enorm welkom.

Als je maar goed voor jezelf zorgt; op tijd pauzes neemt om weer even op te laden en je grenzen duidelijk stelt zodat je niet overweldigd raakt.

Hoogsensitief in de bouw

Gezocht: hoogsensitieve klusjesman

Wil heeft een week lang door ons huis gelopen en was blij met de positieve sfeer, de rust die ik creëerde voor hem en mijn luisterend oor. Hij was vrolijk, optimistisch en enthousiast om nog eens bij ons terug te komen. Het kostte wat moeite om de planning wat aan te passen voor hem, zodat er niet te veel klussers tegelijk aanwezig waren, maar het was het helemaal waard. Het leverde mooie gesprekken op en een fantastisch resultaat van de klus waar hij voor kwam.

Als het aan ons ligt, komt Wil zeker nog eens terug. Het liefst zou ik alleen nog maar hoogsensitieve klussers over de vloer hebben. Het was waarschijnlijk geen toeval dat Wil bij ons terechtkwam. Soms moeten dingen echt zo zijn.

Ik hoop in elk geval dat hoogsensitieve medewerkers hun kracht steeds meer omarmen en zien wat ze waard zijn. In wat voor branche zij ook werken.

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op LinkedIn

Is hoogsensitiviteit een uitdaging op de werkvloer? Volg dan onze training.