Als hoogsensitief persoon (HSP) ben je extra gevoelig voor prikkels. Je hebt meer tijd nodig om prikkels te verwerken dan andere mensen. Op de werkvloer kan dit soms voor wat uitdagingen zorgen. Al die collega’s om je heen, rinkelende telefoons, overvolle takenlijstjes en overal stemmen. Als HSP kun je hier stress van krijgen. Is dit erg? Nee, het is best logisch dat je overprikkeld kan raken op een drukke werkdag. Maar het is als HSP wel belangrijk om er goed mee om te gaan. Zo kun je een aantal dingen doen om er goed mee om te gaan en om jouw werkdag zo comfortabel mogelijk te maken. Wij geven 8 waardevolle tips om je zo sterk mogelijk te voelen met hoogsensitiviteit op de werkvloer.

ochtend

#1 Start je dag rustig

De ochtend is allesbepalend voor het verdere verloop van je dag. Ben jij ‘s ochtends al heel gestrest en word je al door allerlei dingen geprikkeld? Dan is de kans groot dat de werkdag zwaarder voor je wordt. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat je je dag rustig start. Neem bijvoorbeeld echt even de tijd om te ontbijten, sta desnoods iets eerder op zodat dit kan zonder haast. Leg de avond van tevoren al je kleding en spullen klaar, zodat je hier de ochtend niet meer over hoeft na te denken. Zorg echt voor een rustige en relaxte start van de dag. Woon je dichtbij werk? Kijk dan of er een mogelijkheid is waarbij je de drukke trein of de ochtendspits kan vermijden. Ga bijvoorbeeld fietsen. Dit scheelt veel prikkels en veel stress door de omgeving en op de fiets kan je ook nog eens goed tot jezelf keren. Je kunt ook je dag starten met een meditatie, dat is echt de meest relaxte manier om je dag in te gaan. 

To-do

#2 Maak een to-do lijst

Eenmaal aangekomen op kantoor is het belangrijk om ook je werkdag op een rustige manier te starten. Pak een bakje koffie en drink deze op tijdens het maken van een to-do lijst. Deze lijst zorgt ervoor dat je duidelijk hebt wat je wilt/moet doen vandaag en het zorgt ervoor dat je het overzicht die dag niet meer verliest. Heb je een taak afgerond? Vink het af op je lijstje, zo zie je meteen wat al gedaan is en wat nog gedaan moet worden. Met het maken van een to-do lijst per dag zorg je ook voor structuur. Je kan goed bedenken hoe je welke taak gaat uitvoeren en hoelang je daarover wilt doen. Rust in je werkzaamheden is key. Zo kun je ook korte breaks inlassen tussen taken door, zodat je even een stiltemoment kan pakken op een andere plek. Dat geeft je direct weer energie. Doordat je nu een overzichtelijke lijst hebt, kun je ook beter inspelen op onverwachte taken. Komt er een collega naar je toe of je het nog redt om die dag iets voor haar te doen, kun je naar je lijst kijken en vanuit daar beslissen of je dat redt of niet. Zo neem je geen taken aan waar je geen tijd voor hebt en krijg je geen extra stress.

communicatie

#3 Blijf communiceren 

Als HSP’er is het belangrijk dat je goed blijft communiceren met je collega’s en leidinggevende. Zij zullen niet altijd begrijpen wat er in jouw hoofd omgaat en zij zullen niet altijd begrijpen waar jij behoefte aan hebt. Het is daarom belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Leg uit hoe het voor jou voelt, zonder dat het als klagen klinkt. Doe dit standaard eens in de zoveel tijd, zodat iedereen weer op de hoogte is. Ook is het goed om tussendoor aan te geven als je ergens moeite mee hebt of dat iets te veel prikkels voor jou oproept. Doordat je dit tussentijds ook aangeeft kunnen je collega’s met je meedenken. Vragen ze je bijvoorbeeld om iets te doen waarvan je al weet dat je daar overprikkeld van wordt? Geef het dan zeker aan en dan kun je samen naar een oplossing zoeken. En onthoud dat je communiceert om je behoeften bespreekbaar te maken, zodat iedereen er rekening mee kan houden!

Wandelen

#5 Neem een wandelpauze

Probeer tijdens de lunchpauze de rust op te zoeken. Geen overvolle kantine voor jou maar een rustige natuurplek. Ga even een stukje wandelen, een blokje om het kantoor. Dit kan je natuurlijk alleen doen om echt tot rust te komen of met een collega samen! Een ander voordeel van een wandelpauze is dat je daarna weer nieuwe energie en focus hebt om door te werken. Een wandelpauze is dus eigenlijk iedereen aan te raden! Je kan ook een mini wandelpauze op een ander moment van de werkdag inlassen. Is het bijvoorbeeld 15 uur en raak je een beetje overprikkeld? Ga dan even een frisse neus halen en tot rust komen tijdens een korte wandeling. Kijk wanneer jij er behoefte aan hebt en ga dan even naar buiten.

 

Thuiswerken

#6 Thuiswerken

Je kan altijd met je leidinggevende of werkgever bespreken of een dagje thuiswerken een optie kan zijn. Thuiswerken kan voor meer rust zorgen. Je wordt niet geprikkeld door collega’s, rinkelende telefoons of andere dingen. Als je thuiswerkt kan je in je eigen omgeving goed aan de bak. In jouw geval kan thuiswerken ook zorgen voor een hogere productiviteit omdat je niet afgeleid wordt door prikkels om je heen.

werkplek

#7 Zorg voor een opgeruimde werkplek

Wat als HSP erg fijn is, is een opgeruimde werkplek. Zorg ervoor dat je bureau altijd opgeruimd is en je geen dingen laat slingeren. Dit zorgt voor minder prikkels door je omgeving en meer rust in je hoofd. Houd alleen de noodzakelijke dingen op je bureau en ruim de rest op. Heb je bepaalde dingen net gebruikt en niet meer nodig? Ruim het meteen op. Zorg voor zo min mogelijk prikkels op je werkplek. Wel kan je bijvoorbeeld een plantje neerzetten. Iets groens in je omgeving heeft vaak een positief effect op je gevoel en je werkhouding.

Behoefte

#8 Zet jouw behoefte voorop

Als HSP’er is het belangrijk om echt naar jouw gevoel en behoefte te luisteren. Jouw behoefte moet je dan ook vooropzetten. Probeer niet om andere mensen bij te houden of om je prikkels weg te stoppen, omdat andere mensen er wellicht geen last van hebben. Nee, jij bent zoals je bent en dat is oké. Lunchen je collega’s in een drukke kantine maar is dat voor jou te veel? Zoek dan voor jezelf een rustig plekje op om te lunchen. Het is niet erg om gehoor te geven aan je eigen behoefte. Doe vooral niet te hard je best om maar aan te sluiten bij je andere collega’s aangezien dat alleen maar voor meer prikkels en stress kan zorgen. Zet je eigen behoefte voorop.

 

Dit zijn 8 tips om om te gaan met hoogsensitiviteit op de werkvloer. Kijk vooral wat voor jou werkt, want voor iedereen kan iets anders helpen. Maak het bespreekbaar, zorg voor een opgeruimde omgeving, start de dag rustig, maak een to-do lijstje, werk af en toe thuis, neem een wandelpauze en zet een noise-canceling koptelefoon op! Jouw werkdagen worden nu een stuk rustiger!

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op sociale media!

Instagram  Facebook