Sporten, een oneindig begrip die je overal hoort. Maar wat nou als je niet echt sportief bent? Wat nou als je niet van sporten houdt? Wat nou als je niet kan sporten door een blessure of aandoening? Wat nou als niet gelukkig wordt van sport? You love it, or you hate it.

Hoe wordt je fit zonder te sporten? In dit artikel gaan we samen opzoek naar een oplossing. Want laten we heel eerlijk zijn, soms word je gewoon gek van iedereen die sport of alles van sport wat je voorbij ziet komen als je er niet van houdt. Er zijn genoeg manieren om in beweging te blijven en fit te worden zonder dat jij een idee hebt dat je sport. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Sporten

Sportschool, dansen, voetbal of wandelen?

Is de sportschool niets voor jou? Wellicht is er een andere sport waar jij wel blij van wordt. Het kan een typische sport zijn zoals hockey of voetbal maar kijk eens verder. Is dansen jouw hobby? Maak daar je sport van. Je kan opzoek gaan naar een dansschool maar je kan ook thuis dansen. Tegenwoordig zijn er op internet genoeg dansvideo’s te vinden die je aan kunt zetten en waarop je mee kan dansen.  Niet fan van dansen? Ga eens wandelen of fietsen, dan krijg je veel beweging en het is toch een manier van sporten! Kijk ook eens naar bijvoorbeeld yoga of pilates. Minder intensief dan hockey of voetbal maar het is zeker een sport. Dit zijn een aantal voorbeelden van diverse sporten die jou wellicht beter liggen dan de sportschool. Doe echt iets wat je leuk vindt want dat is het belangrijkste.

stretchen

Stretchen tegen stijfheid

Niet enthousiast geworden van bovenstaande tip? Geen probleem. We hebben meer! Rek en strek jij elke dag? Nee? Dan kan het zijn dat je soms wat stijf bent. Je hebt geen flexibel gevoel en dat houdt je tegen. Start vandaag nog met stretchen. Doe dit elke ochtend en avond en je dag en nacht goed te beginnen. Rek je spieren op door bijvoorbeeld je voeten recht naast elkaar te houden en dan proberen je handen op de grond te leggen zonder je benen te buigen. Dit is een ideale oefening om je spieren op te rekken. Draai eens je hoofd van links naar rechts en rek daarbij je nekspieren op. Rek de spanning uit je nek en schouders. Doe dit ook gedurende je dag. Rek je spieren even op en houd je lichaam soepel.

 

traplopen

Verbrand calorieën en neem de trap

Een ander makkelijk punt om te zorgen voor meer beweging is het nemen van de trap in plaats van de lift of de roltrap. En nee dan hoef je niet meteen 16 verdiepingen omhoog met de trap maar 1 à 2 verdiepingen, ja pak de trap. Dit zorgt ervoor dat je net even wat meer beweging krijgt. Traplopen heeft een positief effect op je gewicht, cholesterol, bloedsuiker en je fitheid. Door traplopen word je dus een gezonder. En nog een leuk weetje, met elke traptrede die jij oploopt verbrand je calorieën. En als je de lift neemt verband je natuurlijk niks! Er wordt zelf gezegd dat je per minuut ongeveer 10 Kcal verbrand. Dus pak jij voortaan de trap en ga jij voor meer fitheid?

 

Wandelen

Wandelen heeft meer voordelen dan je denkt

Een wandeling maken is een effectieve manier om aan je beweging te komen. Je hoort natuurlijk vaker dat mensen proberen om 10.000 stappen per dag te zetten en dat is niet voor niets. Wandelen verlaagt je bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbeter je door wandelen je conditie van hart en bloedvaten en vergroot je de kans om je longen en zuurstof capaciteit te laten groeien. Kortom, wandelen maar! Wandelen heeft enorm veel voordelen en het is een goede vervanger voor sport. Het gaat uiteindelijk niet om de intensiteit van je beweging maar om de duur. Een half uur wandelen kan effectiever zijn dan een 10 minuten work-out. Wandelen kun je doen in je pauze van het werk, zo kun je in de natuur even je hoofd leeg maken en kun je daarna weer met volle energie aan de bak. Ook is het handig om elk uurtje tijdens je werk even een loop pauze te nemen. Pak eens een kopje koffie, ga even naar de WC of loop een rondje om je bureau heen. Dit zijn niet de grote stappen maar het is beweging tijdens je zit werk. Blijven bewegen en blijven wandelen is belangrijk.

krachttraining

Combineren maar!

We zeiden het net al, een half uur wandeling kan effectiever zijn dan een 10 minuten work-out. Maar het kan. Je bereikt dit goed door je cardio te combineren met een klein beetje krachttraining. En dit hoeft niet intensief te zijn. Koop 2 kleine gewichten van 2,5 of 5 kilo (hoe zwaar je zelf wilt) en leg deze op je bureau. Zo kun je tijdens je werk even je bovenarmen ‘trainen’.  Kom je terug van de wc en ga je weer zitten? Pak dan even de gewichtjes en train 5x je armen. Dit hoeft niet zwaar te zijn en je hoeft dit geen half uur lang te doen maar doe het wel! Dit is een laagdrempelige manier om toch te bewegen en toch een manier van sporten uit te voeren. Combineren deze krachttraining met een wandeling of traplopen dan ben jij goed bezig.

water

Water is je wondermiddel

Als laatste kunnen we je nog 1 ding meegeven. Drinkwater! En dit kan ik niet vaak genoeg zeggen. Water is jouw wondermiddel. Water zorgt ervoor dat je voedingstoffen naar de juiste cellen worden gevoerd en dat de afvalstoffen worden afgevoerd. Ook versterk jij je immuunsysteem met het drinken van water. Wel is het mega belangrijk om genoeg water te drinken. 1 klein glas water per dag is niet genoeg. Als jij te weinig water drinkt zorg je niet goed voor je lichaam. Je lichaam heeft namelijk vocht nodig om je immuunsysteem goed te laten functioneren. Met 2 a 3 liter water per dag kom jij aan de goede hoeveelheid vocht die je lichaam nodig heeft. En dit kan je natuurlijk opbouwen. Begin met 1 liter, verhoog dit later naar 2 liter en voor je het weet drink jij 3 liter water per dag. Zie water echt als vervanging voor frisdranken en sappen. Geen cola meer, maar water. Dit is een stuk gezonder voor je lichaam en scheelt ook een heleboel calorieën. Win win situatie dus!  Drink water en wordt nog gezonder.

Dit zijn een aantal tips en manieren om niet te hoeven sporten maar toch fit te blijven. Sporten, you love it or you hate it, pas de manier die voor jou werkt toe om op een andere manier tegen ‘sporten’ aan te kijken. Blijf fit, blijf bewegen.