November, december; de laatste koude maanden van dit jaar staan voor de deur. Wellicht heb je er wel eens van gehoord of heb je het eerder ervaren, maar de welbekende winterdip kan weer voor de deur staan. Hoe kun je ervoor zorgen dat je de winterdip nu al kan voorkomen? Voorkomen is immers beter dan genezen! De winterdip staat in lijn met je levensstijl en je gezondheid. Vandaag geven we je 6 tips om de winterdip dit jaar over te slaan!

Ochtendwandeling

#1 Maak dagelijks een ochtendwandeling en zorg voor voldoende beweging

Waarschijnlijk hoor je het vaker en denk je, ja dat buiten wandelen, ik weet het nu wel. Maar weet je ook waarom het zo goed voor je is? Ten eerste is wandelen een simpele manier om calorieën te verbranden. Geen intensieve workouts om fit te blijven maar gewoon een heerlijke wandeling. Wandelen houdt je gewrichten soepel, zorgt voor een betere doorbloeding van je hart en bloedvaten en het verlaagt je bloeddruk en cholesterol. Wist jij ook dat je met beweging endorfine laat vrijkomen? Dat zorgt voor een gelukkig gevoel. En ik geef hier de tip om specifiek een ochtendwandeling te maken, waarom? In de ochtend is er meer blauw licht in de lucht aanwezig dan de rest van de dag. Blauw licht remt je melatonine aanmaak waardoor je slapeloosheid afneemt en je meer energie hebt voor de rest van de dag. Dit in combinatie met de endorfine die dan ‘s ochtends vroeg al vrijkomt, zorgt ervoor dat jouw dag niet meer stuk kan! Bye bye winterdipje!

 

Water drinken

#2 Drink voldoende water

Water is essentieel om te drinken in het najaar. Maar het kan soms best lastig zijn. In de zomer gaat water drinken voor veel mensen vanzelf, maar in de winter hikken ze ertegenaan. Waarom? Vaak heb je minder dorst in de winter omdat het minder warm is en je minder zweet. Maar ondanks dat het kouder is buiten, verlies je alsnog vocht en op het moment dat je dan niet genoeg water drinkt kan je uitdrogen. Al reden genoeg om veel water te drinken, toch? Ook voor je huid is het beter om in de winter veel water te drinken. De verwarming staat weer aan en dat zorgt ervoor dat het vochtgehalte in het huis afneemt. Dit zorgt ervoor dat je huid droger wordt en daardoor moet je gehydrateerd blijven. Daarnaast ondersteunt water je immuunsysteem en voorkomt het hoofdpijn. Vind jij het lastig om water te drinken? In dit blog delen we een aantal waterrecepten om water lekkerder te maken. Liever geen winterdip? Start met voldoende water drinken.

Winterdip

#3 Genoeg vitamines

In de winter is het belangrijk om genoeg vitamines binnen te krijgen. Eet dagelijks een portie fruit en groente en daarnaast kun je nog vitamines bijslikken. Vitamines die in de winter erg belangrijk zijn: Vitamine A, C, D, B11 en B12. Daarnaast is het ook handig om zink en selenium voldoende binnen te krijgen.

  • Vitamine A is nodig voor ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en je afweersysteem.
  • Vitamine C bevat antioxidanten die je lichaam nodig heeft voor bindweefsel, je ijzerwaarde en het is goed voor je weerstand.
  • Vitamine D krijg je in de zomer door zonlicht. Helaas schijnt de zon niet vaak genoeg in de winter en zul je vitamine D moeten blijslikken. Het is goed voor je botten.
  • Vitamine B11, foliumzuur, is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor je zenuwen.
  • Vitamine B12 bevordert je energieniveau, stimuleert het immuunsysteem, het hart, zenuwstelsel en bloedvaten.
  • Zink zorgt voor de stofwisseling, je afweer- en immuunsysteem, groei en vernieuwing van je weefsel en het zorgt voor de opbouw van eiwitten.
  • Selenium is belangrijk voor de groei en het goed functioneren van je hersenen, zenuwstelsel en immuunsysteem. Ook is het goed voor de jodiumstofwisseling en het schildklierhormoon.
Winterdip

#4 Zorg voor voldoende licht in huis

Een winterdip heeft ermee te maken dat het snel donker wordt en in de ochtend nog lang donker is. Er is relatief weinig licht op een dag. Juist daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat je genoeg daglicht in huis hebt. Zet je gordijnen meteen open ’s ochtends vroeg zodat je het licht wat er is, in huis binnen krijgt. Doe dit in elke kamer en ruimte van het huis. Overal komt dan daglicht binnen en dan heb je al minder het donkere gevoel.

Najaarsdip

#5 Haal de gezelligheid in huis

Dit klinkt wellicht vanzelfsprekend maar een beetje gezelligheid in huis kan voor zo’n ander gevoel zorgen. In dit blog vertel ik je meer over najaarsdecoratie in huis. Steek de kaarsjes aan, kruip met een dekentje en warme chocomel op de bank en kijk je favoriete film. Buiten is het koud en donker, dus is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het in huis niet koud en donker is. In het leven moet je zelf de slingers ophangen, dus ga ervoor. Van elke situatie moet je zelf het beste maken. Haal de gezelligheid in huis en dit zal een bijdrage leveren bij het voorkomen van een winterdip.

 

Najaarsdip

#6 Luister naar je favoriete muziek en podcast

Om de donkere dagen leuk door te komen kan het helpen om een playlist te maken met je favoriete muziek voor de herfst/winter. Voeg de muziek toe waar jij helemaal vrolijk van wordt. Waarschijnlijk geen echte zomerhits meer; we gaan langzaam naar de kerstliedjes, I love it! Luister ook naar leuke podcasts. Een leuke inspirerende podcast kan ervoor zorgen dat je blij wordt en een goed gevoel krijgt. Een podcast tip: de podcast van Experts In Engagement!

Met deze tips is de kans groot dat jij je winterdip overslaat dit jaar! Zoek de positiviteit en vrolijkheid voortdurend op en maak van de donkere dagen hele gezellige dagen!

Behoefte aan meer positiviteit? Volg ons op Instagram, Facebook, LinkedIn en Pinterest!