16 januari, Blue Monday. De deprimerendste dag van het jaar. We zitten alweer een aantal dagen in het nieuwe jaar en rond dit moment zijn er een aantal mensen die zich treurig en somber voelen. Januari staat al bekend om een maand die erg lang duurt dus het verbaast niets dat Blue Monday plaatsvindt in januari. Maar hoe zorg je ervoor dat deze dag voor jou niet deprimerend is en hoe zorg jij voor een positief en vrolijk gevoel in januari?  

Blue Monday

Dankbaarheid

Dit is wellicht ook een goed voornemen voor 2023 maar sta eens dagelijks stil bij waar je dankbaar voor bent. Waar ben je blij mee, wat waardeer je? Zowel aan jezelf als de mensen om je heen of alles wat er gebeurt. Er zijn tegenwoordig heel veel gratitude journals te koop waarin een aantal vragen per dag staan die je moet beantwoorden. Denk aan vragen zoals: ‘noem 3 dingen van jezelf waar je blij mee bent’, ‘noem 2 dingen die goed gingen vandaag’ etc. Het is de bedoeling dat je dit elke dag invult zodat je echt actief stilstaat bij je dankbaarheid. In de loop der tijd zul je merken dat je automatisch gedurende de dag stilstaat bij waar je dankbaar voor bent en dat het invullen van de vragen steeds makkelijker gaat. Om te voorkomen dat jij je triest of somber voelt op 16 januari is het handig om vooraf al te beginnen met bewust stilstaat bij dankbaarheid.En doe dat vooral dagelijks zodat je in een positief dankbaar gevoel zit gedurende januari. Sta stil bij de dingen die goed gaan en kijk niet terug naar dingen die wellicht minder gingen. Het herinneren van mooie momenten waar je dankbaar voor bent heeft ook een positief effect op je mentale gezondheid. Stilstaan bij dankbaarheid zorgt ervoor dat jij je brein kan trainen. Dankbaar zijn beschermt je als het ware in moeilijke tijden omdat je telkens mooie momenten opnieuw kan herbeleven. Je ervaart meer optimisme, slaapt beter en je bent intenser gelukkig. Blue Monday overleven? Begin vandaag met het bijhouden van waar jij dankbaar voor bent!

Blue Monday

Plan wat leuks

Blue Monday, een maandag, de dag na het weekend, een dag waar velen sowieso al tegenop zien. Om deze dag positief te ervaren kun je iets leuks plannen. Ben je toevallig vrij die dag? Kijk eens of je wat leuks kunt gaan doen met vrienden of familie. Of toch liever tijd voor jezelf en zelf wat leuks doen. Zorg voor afleiding en zorg ervoor dat je leuke dingen op de planning hebt. Ga bijvoorbeeld een dagje de stad in, lekker eten of naar een pretpark. Afleiding is key als je een positief gevoel wilt houden. Ben je wel aan het werk op Blue Monday? Plan dan wat leuks met je collega’s op werk. Ga samen gezellig lunchen of haal wat lekkers om samen te borrelen. Afleiding en gezelligheid zijn belangrijk op deze dag dus ondanks dat je aan het werk bent, maak er het beste van. Na werk kun je ook een avond plannen met wat leuks. Kijk vooral waar je behoefte aan hebt. Heb jij behoefte aan rust? Plan dan een self care me-time avondje in. Heb je behoefte aan fun en gezelligheid? Ga dan gezellig eten met vrienden of houd een filmavond. Zorg er in ieder geval voor dat je doet wat jij leuk vindt en waar jij je goed bij voelt om zo een positief mogelijk gevoel te hebben.

Blue Monday

Positief nieuws

Aangezien deze dag al somber is en voor vele deprimerend kan zijn, is het goed om even geen nieuws te lezen/te kijken. Op het nieuws worden allemaal maar dingen benoemd die momenteel niet goed gaan of mislopen. Ikzelf kijk ook bewust het nieuws niet omdat ik daar alleen maar somber van word. Wil jij je positief en blij voelen sla het nieuws vandaag dan even over. 

Tegenwoordig zijn er veel websites en platforms waar alleen positief nieuws verteld wordt. Geen dingen die misgaan en geen negatief gedoe. Bekijk eens of dit voor jou goed kan werken. Er zijn genoeg dingen op de wereld die wel goed gaan en wat wel positief is alleen zien we dat niet. Het goede nieuws wordt niet aan de grote klok gehangen maar de slechte dingen wel. Gek is het niet dat wij ons dan vaak somber kunnen voelen. En ja, tuurlijk is het belangrijk om van het nieuws op de hoogte te zijn maar het is niet nodig om dan elke dag het negatieve nieuws te kijken. Lees positief nieuws en laat de negatieve dingen even links liggen. Je hebt er toch geen invloed op. Check bijvoorbeeld eens happynews.nl of goednieuws.nl.

Blue Monday

Neem het leven niet te serieus

Dit is soms erg lastig maar wel belangrijk. Neem het leven niet altijd maar zo serieus maar probeer alles luchtig te bekijken. We hebben allemaal de neiging om alles serieus te nemen maar probeer dit eens niet te doen. Neem alles maar met een korreltje zout en een lach. Gaat alles even mis op een dag? Dan kun je 2 dingen doen; je gevoel erdoor laten verpesten of het beste van de situatie maken. Soms is het eigenlijk helemaal niet erg wat er gebeurt maar zo voelt het op dat moment wel. Probeer elk moment te relativeren want waarschijnlijk is het niet nodig om je zo druk te maken. Vooral op Blue Monday, neem alles niet te serieus, relativeer en maak er het beste van.

Blue Monday

Zorg goed voor jezelf

Ik denk dat dit wel de allerbelangrijkste tip is die ik je vandaag kan geven. Zorg goed voor jezelf! Vaak vergeten we onszelf in alle drukte en denken we aan alles en iedereen behalve aan onszelf. Zorg voor een goed ontbijt, een voedzame lunch, een gezond avondmaal en goede tussendoortjes. Ikzelf ben ook niet de gezondste eter maar dit is zeker een voornemen voor 2023. Meer vitamines binnenkrijgen en minder suikers. Het is moeilijk maar uiteindelijk levert het je zo veel op. Natuurlijk weten we dat gezonde voeding een positief effect heeft op je lichaam en gewicht maar nog zoveel meer! Gezonde voeding verkleint de kans op verschillende ziektes zoals bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Om te groeien heb je bepaalde voedingsstoffen nodig die te vinden zijn in gezonde voeding. Op het moment dat je te veel suikers eet zijn er ook een aantal gevolgen. Te veel suiker kan natuurlijk zorgen voor overgewicht, diabetes en overbelasting van je alvleesklier. Suiker werkt verslavend. Op het moment dat je suikers binnenkrijgt, geven de hersenen dopamine af. Dopamine is een geluksstofje wat jou een gevoel van voldoening geeft. Heb je al even geen suiker op? Dan verlang je weer naar dat gevoel en ga je meer en meer suikers eten. Suikers leiden tot vermoeidheid, veroudert de huid en kan zelfs leiden tot een depressie. Dit wil je niet toch? Eet gezond en ga op zoek naar lekkere gezonde recepten. Op Pinterest vind je er honderden. Gezonde voeding zorgt voor minder vermoeidheid en meer energie, de ingrediënten om geen last te hebben van Blue Monday! Naast gezonde voeding is het ook van belang om genoeg beweging per dag te krijgen. Beweeg minimaal 30 minuten per dag. Ga sporten of wandelen en zorg dat je in beweging komt. Dit zorgt voor een positief effect op je bloeddruk, op je hart en het verkleint de kans op overgewicht. Je conditie verbetert en je wordt gezonder. Genoeg slapen is essentieel als jij goed voor jezelf wilt zorgen. Op het moment dat jij genoeg slaapt, zal jij je energieker en fitter voelen. Ook is genoeg slaap belangrijk voor je concentratie en reactiesnelheid. Genoeg slaap is dus belangrijker dan we waarschijnlijk allemaal denken. Zorg goed voor jezelf op elk mogelijk vlak. Blue Monday ‘overleven’? Zorg dan goed voor jezelf!

​Blue Monday, een sombere dag voor sommigen maar met deze tips kun je er hopelijk het beste van maken! Wees dankbaar voor alles en iedereen om je heen, plan leuke dingen en kijk het positieve nieuws. Neem het leven niet zo serieus en zorg goed voor jezelf met gezonde voeding, genoeg beweging en genoeg slaap. Blue Monday? Niet voor jou dit jaar!

​Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op LinkedIn