Een overvolle en chaotische werkdag. Helaas komen die vaker voor dan je zou willen. Het is belangrijk om na een werkdag te kunnen ontprikkelen, even ontspannen. Maar hoe ontprikkel je na een drukke werkdag? Werk en privé moet je gescheiden zien te houden en het liefste neem jij je werk natuurlijk niet mee naar huis. En ja dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je thuiskomt moet je voor jezelf een manier vinden hoe je even alle prikkels los kan laten en hoe je echt even je werk achter je laat.

Als hoogsensitief persoon trek je veel dingen sneller en heftiger aan. Is er bijvoorbeeld een discussie geweest op kantoor of hebben jullie juist een leuke borrel gehad? Beide zorgen voor veel prikkels die je als HSP’er erg aantrekt. Hoe laat je dit nu los? Hoe ontprikkel je na een drukke werkdag? Wij helpen je met een paar handige tips die niet te veel tijd in beslag nemen! Doe alles vooral in de volgorde die voor jou het fijnste werkt.

Hoe ontwikkel je na een drukke werkdag

Zoek de rust op

Het allerbelangrijkste om mee te beginnen is om tot rust te komen. Als je thuiskomt van je werk gun jezelf even dat momentje om niks te doen, om even je hoofd leeg te maken en tot rust te komen. Je hebt de hele dag al aangestaan, nu is het tijd om even uit te staan. Ga niet meteen beginnen met koken, opruimen of je avondritueel. Zit even rustig op de bank met wat drinken en maak je hoofd leeg. Dit kan ook zeker onder het genot van voor jou rustgevende muziek of via een korte meditatie. Is koken voor jou juist rustgevend, doe dat dan vooral wel.

Ben jij fan van wandelen en geeft jou dat een gevoel van ontspanning? Ga dan even lekker wandelen en geniet van de rust om je heen. Ben je erg creatief en merk jij dat je ontspant op het moment dat je creatief bezig bent? Ga aan de slag, maak iets moois, zolang het jou maar rust geeft. Doe hetgeen waarvan jij rustig wordt en vermijd de dingen die meer prikkels veroorzaken voor jou.

Hoe ontprikkel je na een drukke werkdag?

Schrijf je gedachten op

Waarschijnlijk heb je na een drukke werkdag enorm veel gedachten en gevoelens die door je heen gaan. Probeer je gedachte eens op te schrijven. Het maakt niet uit wat de gedachte is, maar schrijf ze op. Doe dit echt met pen en papier en verschuif de gedachte van je hoofd naar de pen. Het is belangrijk dat jij tot rust komt en weer even tot jezelf keert. Hier kun je geen 80 verschillende gedachtes bij gebruiken want die zorgen ervoor dat je alsnog aan blijft staan. Op het moment dat jij je gedachte opschrijft, kan je ze even een plekje geven en kan je het loslaten in je hoofd.

stretchen

Stretch je lichaam even los

Na een drukke dag is het soms echt even lekker om jezelf letterlijk los te maken. Even alles van je af laten glijden en jezelf even ‘leeg’ maken. Draai je hoofd eens langzaam rond, rek je nek even op, schud je armen los en raak de vloer aan. Stretch je lichaam los. Dit zal ervoor zorgen dat je rustiger wordt. De stress van je werkdag kan je op deze manier van je lichaam afschudden of eruit rekken.

mediteren

Let op je ademhaling

Je bent weer thuis, je kunt tot rust komen en voor je gevoel kun je weer ademen. Om echt even te kunnen ontprikkelen na een drukke werkdag is het belangrijk om op je ademhaling te letten. Hoe jij je voelt heeft een grote invloed op je ademhaling. Ben je angstig of gestrest? Dan heb je waarschijnlijk last van een hoge hartslag en een korte en oppervlakkige ademhaling in je borst. Voel jij je rustig? Dan is je ademhaling dat ook. Dan adem je langzaam vanuit je buik. En om er nou voor te zorgen dat jij je ademhaling onder controle krijgt waardoor je zelf meer rust ervaart zijn er diverse ademhalingstechnieken. Bijvoorbeeld de 4-7-8 ademhaling. Dit is een oefening waarbij je 4 tellen heel diep in ademt, vervolgens hou je je adem 7 tellen vast en daarna adem je uit in 8 tellen. Dit herhaal je 4x achter elkaar. Deze oefening zorgt voor veel rust en ontspanning. Ideaal dus om te ontprikkelen na een drukke werkdag. Verdiep je eens in verschillende ademhalingsoefeningen en kijk welke voor jou het beste werkt.

 

focus op jezelf

Focus op jezelf

Nu draait het even om jou. De hele dag ben je in de weer geweest met andere mensen en legde je waarschijnlijk de focus op je omgeving. Nu is het tijd om dat te veranderen en de focus even op jezelf te leggen. Laat de boel om je heen even met rust en parkeer die even. Ga bij jezelf naar binnen en leg de focus op jezelf. Jij bent degene die even los moet komen van alle prikkels dus doe dat ook. Jij verdient het om tot rust te komen en jij verdient het om te ontprikkelen. Hierbij is het ook belangrijk dat je niets negatief gaat opvatten. Het was een drukke en chaotische dag en ja je bent nu wat meer vermoeid, maar dat is oké. Het is niets negatiefs. Je hebt er weer een werkdag opzitten en je hebt weer goed je best gedaan. Focus op jezelf en op de positieve dingen van de dag. Dit zal ervoor zorgen dat je je focus kunt verschuiven en je echt tot rust kan komen. Ook je gezin wordt er blij van als je even tot rust komt.

bad

Refresh jezelf

Als je thuiskomt uit je werk kan het zo lekker zijn om even lekker onder de douche te springen of in bad te gaan zitten. Even wegdwalen in/onder het warme water en jezelf een refresh geven. Ontspanning is key en wie wordt er nu niet rustig onder de douche of in bad? Wat daarna erg kan helpen is om kleding aan te doen die voor jou ontspannend zit. Bijvoorbeeld je wollen pyjamabroek of een sportlegging. Zolang het maar kleding is waarin jij je goed voelt en waarin jij ontspant. Wollen kerstsokken in de zomer? Waarom niet? Als jou dat een fijn gevoel geeft doe het dan zeker!

Welke manier is voor jou het meest effectief om te ontprikkelen na een lange werkdag? Ga jij een stukje wandelen waarna jij je gedachte opschrijft en je lichaam lost maakt of ga jij ontspannen in bad met ademhalingsoefeningen? Kijk vooral wat voor jou werkt en doe hetgeen waardoor jij ontprikkelt en jij tot rust komt.

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op sociale media!

Instagram  Facebook