Sinds de pandemie is thuiswerken meer een standaard geworden. Steeds meer mensen hebben de efficiëntie van thuiswerken ontdekt en willen eigenlijk niet meer fulltime terug naar kantoor. Werkgevers spelen hier ook op in en maken thuiswerken steeds meer mogelijk. Maar hier is niet iedereen blij mee. Ben jij iemand die veel thuiswerkt, maar het eigenlijk niet zo gezellig of efficiënt vindt? Wij hebben voor jou 5 tips om thuiswerken zo leuk en efficiënt mogelijk te maken! Benieuwd? Lees dan snel verder!

muziek

#1 Muziek

Dit zal per persoon verschillen maar zet tijdens het werken een gezellig muziekje op. Niet iedereen kan goed werken met muziek op maar probeer muziek uit te zoeken die voor jou werkt tijdens het werken. Zet bijvoorbeeld muziek op waar je heel vrolijk van wordt, hierdoor wordt jouw werkdagje spontaan een stukje vrolijker! Wil je je goed focussen? Probeer dan eens een playlist in Spotify met binaural beats of bèta waves. Meer rustgevende muziek kan je ook helpen om langer te blijven zitten. Wat voor sommige mensen ook nog kan werken is niet muziek maar het luisteren van een podcast. Op kantoor heb je vaak je collega’s om je heen die ook praten. Wellicht wordt het thuiswerken voor jou leuker als je alsnog een gesprek achter je hoort, niet van je collega’s, maar van een interessante podcast. Pas met een podcast wel op dat je de focus niet verliest en niet alleen maar gaat luisteren naar de podcast. Muziek is ook geweldig om tijdens je pauze even helemaal los te gaan met een dansje. Is supergoed voor je lijf en je concentratie en je wordt er heel erg vrolijk van!

bellen

 #2 Bel collega’s op

Tijdens een werkdag op kantoor sta je voortdurend in contact met je collega’s. Je kan snel een vraag stellen of een gesprek starten. Mis je het contact met je collega’s als je thuiswerkt? Bel ze dan eens op als je een vraag hebt in plaats van een mailtje sturen. Vaak gaan vragen over de mail en heb je zo contact met je collega’s. Maar wat nou als jij je collega eens opbelt om de vraag te stellen. Het voordeel hiervan is niet alleen dat je contact hebt, maar je hebt waarschijnlijk ook nog eens sneller antwoord dan als je de mail afwacht. Een win-win situatie toch? Er zijn trouwens ook hele succesvolle WhatsApp-groepen van teams die zo elkaars hulp inroepen.

beloningen

#3 Doelen en beloningen

Dit klinkt wellicht wat kinderlijker maar wat ook goed kan helpen om een thuiswerkdag zo leuk en efficiënt mogelijk te maken is het zetten van een bepaald doel, om een bepaalde tijd waar je een beloning aan koppelt. Bedenk elke ochtend eens een taak die je echt gedaan wilt hebben en bedenk ook hoelaat je die klaar wilt hebben. Schrijf de taak en de tijd dat je klaar wilt zijn op en ga echt gefocust daarmee aan de slag. Laat de rest dan allemaal even achterwege en probeer je zo goed mogelijk te concentreren op die taak. Heb je alleen maar taken die een hele werkdag in beslag nemen? Split deze taak dan op in verschillende delen en tijden. Breek 1 taak op in meerdere doelen. Op het moment dat jij je doel behaald hebt en het af hebt wanneer je het af wilde hebben, mag je jezelf belonen. Denk aan een bakje koffie, een lekker koekje, een dansje, het kan van alles zijn. Kies iets waardoor je even nieuwe energie krijgt, zodat je daarna weer met volle focus aan de bak kan. Op kantoor komt het vaak voor dat je koffie gaat halen, even gaat kletsen met een collega of noem maar op. Met thuiswerken gebeurt dit niet automatisch maar is het wel belangrijk om af en toe even een korte pauze te nemen. Als jij voor jezelf een doel en een beloning stelt, dan kom je toe aan deze korte pauzes en optimaliseer je je thuiswerkdag.

wandelen

#4 Wandelen

Ben jij iemand die thuis geen echte pauze neemt? Werk jij door tijdens de lunch? Ga eens als pauze een wandeling maken. Ga naar buiten en ga de natuur in. Het kan een wandeling van een kwartiertje zijn, van een halfuur, het maakt niet uit zolang je maar even gaat wandelen. Hierdoor heb je echt even een pauze en afstand van je werk en werkplek en kun je even opladen. Een wandeling in de natuur zorgt niet alleen voor een korte pauze van je werk, het kan ook zorgen voor nieuwe energie en nieuwe concentratie voor de rest van de werkdag. Vaak krijg je ineens nieuwe ideeën voor problemen waar je mee bezig was. Buiten kan je even alles loslaten en even echt tot rust komen. Als je terugkomt van de wandeling heb je weer nieuwe energie en zal je thuiswerkdag efficiënter verlopen. Hoelang ga jij voortaan tussen de middag wandelen?

 

lunchen

 #5 Lunchparty

Iedereen moet wat eten tussen de middag en iedereen heeft officieel een lunchpauze. Ook als je thuiswerkt heb je die! En maak hier zeker ook gebruik van. Tijdens het thuiswerken hoef je niet je broodjes de dag van tevoren te smeren en in een zakje mee te nemen. Je hebt tot veel meer dingen toegang wat ervoor zorgt dat je echt een lekkere en voedzame lunch voor jezelf kan maken! Neem hier dan ook de tijd voor, want een lunch is zo belangrijk! Heb jij toevallig een favoriete lunch die je niet mee kan nemen naar kantoor? Dan is vandaag jouw kans om deze heerlijke lunch te maken en te eten tijdens je werk! Geniet er vooral ook lekker van. Na een lekkere en voedzame lunch zul je merken dat je al meer nieuwe energie hebt om je thuiswerkdag nog leuker en efficiënter te maken! Eet smakelijk!

Welke van deze tips ga jij voortaan opvolgen om je thuiswerkdag leuker en efficiënter te maken? Ontdek bij deze tips vooral of het voor jou werkt en pas ze toe in de mate dat het voor jou effectief is! Laten we er samen voor zorgen dat thuiswerken nog een stukje fijner wordt! Maak er mooie werkdagen van en geef jezelf vooral ook eens een complimentje tussendoor als dingen lekker gaan.

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op sociale media! Instagram Facebook