December is een hele drukke maand. Sinterklaas, kerst, oud en nieuw en alles wat daarbij komt kijken. Hoe ga je om met al deze drukte als hoogsensitief persoon? Zeg jij ‘ja’ tegen alle activiteiten, ben je selectief met je planning of blijf je gewoon thuis? Soms zijn het lastige keuzes en kan het een overweldigende maand zijn. Wij geven je vandaag een aantal tips.

December drukte

Durf NEE te zeggen

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Durf jij ‘nee’ te zeggen? Als je iets niet wilt, is dat niet erg maar geef dat aan. Doe niet iets wat je zelf niet wilt om maar een ander tevreden te houden. Luister naar je eigen gevoel en maak duidelijke keuzes die jou gelukkig maken en durf NEE te zeggen tegen de dingen die je niet wilt doen.

Wees creatief met oplossingen

Heb je zelf een gezin, misschien wel gescheiden ouders en een grote familie? Dan zijn 2 kerstdagen best weinig. Wees hier creatief in en leg jezelf niet de verplichting op om alles in die 2 dagen te plannen. Gebruik kerstavond effectief en voeg een 3e kerstdag toe dit jaar. Kerst gaat erom dat je samen komt, dit kan ook een dag later. Wees creatief en bedenk leuke oplossingen hoe jij het jezelf makkelijker kan maken dit jaar.

Prioriteer alle activiteiten

Aangezien het zo druk is in december is het belangrijk om de activiteiten te prioriteren. Welke staat bij jou op nummer 1 en vind je het leukst om te doen? Ga zo alles af en kies voor de dingen die bovenaan je lijstje staan. Dat wil niet zeggen dat je wat op 5 staat niet moet doen, maar deze kun je ook later plannen en minder voorrang geven. Het voelt misschien een beetje raar om decemberactiviteiten te prioriteren maar je geeft jezelf wat meer rust en legt jezelf minder verplichtingen op. Probeer het uit en kijk hoe het je bevalt.

December drukte

Neem meer rustmomenten

December is de maand van drukte, des te belangrijker om rustmomenten in te plannen en af en toe tijd voor jezelf te nemen. Dit is denk ik wel de belangrijkste tip die we je vandaag kunnen geven. Tijd voor jezelf is het hele jaar door enorm belangrijk, doe dingen waar jij blij van wordt en plan tijd in je agenda om niks te doen en even tot rust te komen. December kan een maand zijn waarin je overdonderd wordt door alles wat er om je heen gebeurt. Vergeet dus niet om even in jezelf te keren en bij jezelf na te gaan of je genoeg rust neemt.

Zorg voor balans

Deze rustmomenten zorgen er ook voor dat je in balans komt. Balans tussen alle drukte en jezelf. Balans is met alles in het leven belangrijk en keer op keer moet je ervoor zorgen dat je de juiste balans vindt. Heb je in 1 week 3 dingen gepland staan? Hou de rest van de dagen rustig zodat je tijd hebt om bij te komen en alles te verwerken. Ik zie het vaker om me heen gebeuren dat mensen maar doorgaan en doorgaan en nooit even de balans terugroepen. Op den duur breekt dit je op en dan kom je er te laat achter hoe belangrijk het eigenlijk is.

Ga de natuur in

Om te ontprikkelen kan het fijn zijn om de natuur in te gaan en te gaan wandelen. Doe dit in je eigen omgeving of ga naar een mooie wandelplek. Even buiten je hoofd leeg maken. De natuur kan bijdragen aan het herstellen van stress, het verbetert je immuunsysteem en het geeft je energie. In een eerder blog gaven we een aantal handvatten om te ontprikkelen na een drukke werkdag. Deze tips kun je in deze drukke maand goed gebruiken.

December drukte

Let op je ademhaling

Als je piekert of het je even allemaal te veel wordt is het belangrijk om op je ademhaling te letten. Hier zijn veel verschillende trucjes voor en kijk eens wat voor jou goed werkt. Een makkelijke truc is het branden van een kaars. Je steekt een kaars aan, gaat ontspannen zitten en je kijkt de hele tijd naar de vlam. Je legt de focus op de kleur van de vlam, welke bewegingen die maakt, etc. Op deze manier verplaats je je gedachten naar iets anders en kun je alle drukte om je heen even loslaten. Houd hierbij je ademhaling goed in de gaten en zorg dat deze rustig blijft. De truc is om daarna niet weer in de stress te schieten, maar probeer de kalmte van de kaars bij je te houden en dat gevoel de rest van de dag/avond vast te houden. Er is ook een effectieve manier waarbij je je ademhaling gaat vertragen. Je begint met 4 tellen inademen, dan hou je je adem 4 tellen vast en vervolgens adem je uit in 4 tellen. Daarna maak je ervan: 8 tellen inademen, 4 tellen vast houden en 8 tellen uitademen. Zo vertraag je je ademhaling en kom je vanzelf tot rust. Kijk welke methode voor jou goed werkt.

Gezonde voeding

Gezond eten is altijd belangrijk maar in de december maand kan het er wel eens bij in schieten. Probeer hier ook de balans in te vinden. Je kunt bijvoorbeeld deels vasten. Tussen 7 uur ’s avonds en 11 uur ’s ochtends niet eten kan al een hoop schelen. Dit heet intermittent fasting (periodiek vasten). Door dit te proberen verminder je ook je suikerinname, omdat je ‘s avonds niet meer snoept. Probeer in het begin van deze maand nog wat extra te letten op je voeding, want straks met kerst en oud en nieuw wil je je het liefst niet bezighouden met gezond eten. Dan wil je gewoon lekker genieten. Op het moment dat jij let op je suikerinname en wat gezonder eet krijg je veel meer energie en kun jij er weer tegenaan deze maand.

Werk met lijstjes

Net zeiden we al dat je activiteiten kan prioriteren. Ook kan het helpen om overal lijstjes van te maken. Dit is handig om dingen te onthouden maar ook om het voor jezelf overzichtelijk te houden. Je hoofd kan behoorlijk vol zitten met alles wat er moet gebeuren en als je dit opschrijft, dan maak je ruimte vrij in je hoofd. Je kan alle to-do’s namelijk even loslaten. Werk ook met lijstjes voor boodschappen, dinerideeën, cadeautips, outfits en ga zo maar door. In december kunnen lijstjes je beste vriend zijn.

December is een leuke maar drukke maand en hopelijk wordt het met deze tips iets meer behapbaar voor jou. We willen je vooral heel veel plezier wensen deze maand en nogmaals: durf NEE te zeggen!

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op LinkedIn