Drukte, chaos en geen overzicht meer. Hoe blijf je productief op kantoor en hoe bewaar je de rust als hoogsensitief persoon (HSP) op de werkvloer? Als HSP kan het zijn dat je door alle prikkels niet meer geconcentreerd aan de bak kan en dan is je productiviteit waarschijnlijk ver te zoeken. Toch zijn er een aantal tips die je kan toepassen om je productiviteit op kantoor niet te verliezen. Kijk maar voor jezelf of de volgende 5 tips voor jou kunnen werken!

productief

 Maak een planning

Voordat jij je dag begint is het handig om een duidelijke planning te maken. Deel het ook in op tijd. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Belangrijk hierbij is dat je de planning niet te vol zet. Bedenk goed wat er echt moet gebeuren vandaag en schrijf de overige taken even in je notities of je lijstje om later te doen. Houd de dingen waarvan je al weet dat het die dag niet gaat lukken ook vooral weg uit je planning. Het zal namelijk voor meer stress en prikkels zorgen als jij je planning onnodig volplant. Een goede tip voor je planning is het inplannen van ‘niks’. Dit zijn de momenten die je kunt gebruiken voor de spontane dingen die moeten gebeuren op een dag. Komt er bijvoorbeeld een collega naar je toe met de vraag of je kan helpen, dan heb je nog tijd vrij in je planning en kun je dat gerust doen zonder overprikkeld te raken en veel stress te ervaren. Of je pakt even een moment om te lummelen en te ontprikkelen. Is ook superwaardevol!

Productief

Begin met prioriteiten

Dit is ook handig om mee te nemen in je planning, maar het is erg belangrijk om te beginnen met de prioriteiten. Bedenk aan het begin van je werkdag wat het allerbelangrijkste is om te doen en wat echt gedaan moet worden die dag. Begin hier dan ook mee. Pak een bakje koffie of thee en begin met de prioriteiten. Het is nog het begin van de dag en daardoor heb je het meeste kans op goede concentratie en productiviteit. Hoe eerder je de taak afrondt, hoe meer rust je hebt gedurende de dag. Er valt een last van je schouder als je weet dat je het allerbelangrijkste al voor de lunch hebt afgerond. Daarbij is het ook fijn als je de lastigste taak als eerste oppakt. Zo wordt je dag steeds makkelijker naarmate het later wordt.

Productief

Zorg voor rust

Niets is belangrijker dan een rustige werkplek. Zorg voor rust tijdens het werk! Een opgeruimd bureau doet al wonderen en is dan ook essentieel voor een productieve werkdag. In dit blog lees je meer over het effect van een opgeruimde werkplek. Los van een opgeruimde werkplek is het ook belangrijk dat je de rust vindt in de omgeving. Werk je in een open ruimte met meerdere collega’s? Werk dan met een noise cancelling koptelefoon zodat je niet gestoord of afgeleid wordt door geluiden van je collega’s. Maak het vooral ook bespreekbaar met je collega’s. Vertel hun waar je behoefte aan hebt met betrekking tot je rust en spreek bijvoorbeeld met je collega’s af dat ze je niet storen als je met je koptelefoon op zit. Zo weten je collega’s ook waar je behoefte aan hebt en hoe jij de rust kan vinden en dan kunnen zij er rekening mee houden. Ook kun je op kantoor op zoek naar een stille ruimte waar je fijn kan werken of een eigen kantoortje waar je de rust kan opzoeken.

productief

Gun jezelf pauzes

Iedereen heeft tijdens een werkdag een moment pauze nodig en jij ook. Wellicht heb je een keer meer behoefte aan 5 minuten pauze, gun jezelf dit dan ook. Luisteren naar je lichaam is het allerbelangrijkste en als jij het gevoel hebt dat je even moet ontprikkelen, doe dat dan ook.  Op het moment dat jij merkt dat je een pauze nodig hebt maar jezelf dit niet gunt, wordt het productief en geconcentreerd werken met de minuut moeilijker. Een korte pauze zorgt ervoor dat je even tot rust komt en dat je even kan ontprikkelen. Je kan je werk even voor 5 minuten loslaten en dat kan enorm helpen. Na je pauze zul je merken dat je nieuwe concentratie hebt en opnieuw productief aan de bak kan! Neem je pauzes ook mee in je planning, zo voorkom je stress als je behoefte hebt aan een pauze.

 

productief

 Vraag niet teveel van jezelf

Het is belangrijk om jezelf niet te veel druk op te leggen en jezelf niet te veel te vragen. Jij weet het beste wat wel en niet kan en jij weet het beste hoe je lichaam erop reageert maar daar moet je dan ook goed naar luisteren. Als jij signalen negeert omdat je bij jezelf de druk op legt dat iets moet lukken gaat het je niet lukken. Wil jij echt productief te werk gaan? Geef jezelf dan de ruimte om rustig na te denken en vooral te voelen. Wat zegt je lijf? Ben je even toe aan een pauze? Luister dan.  Hierbij komt ook kijken dat je geen dingen in je planning moet opnemen waarvan je weet dat het waarschijnlijk niet gaat lukken. Maar het is ook belangrijk om te kunnen accepteren als een ding op je to-do lijst niet afkomt omdat het niet is gelukt. Dit is niet erg. Je bent als het goed is begonnen met de belangrijkste dingen dus geen paniek, morgen weer een dag. Lukt het niet? Dan lukt het niet en dat maakt niet uit. Je moet niet te veel van jezelf vragen en je moet niet veel druk op jezelf leggen. Het is oké als iets niet lukt. Zolang je helder communiceert en dat anderen weten wat ze kunnen verwachten, is er eigenlijk nooit een probleem. Al doen mensen wel eens alsof er een leven vanaf hangt. Probeer dat vooral te relativeren.

Dit zijn 5 tips die je zou kunnen proberen om een productieve werkdag te hebben als hoogsensitief persoon. Het zijn tips die wellicht voor de hand liggen maar zo belangrijk zijn. Zorg je niet voor een duidelijke planning, begin je niet met de prioriteiten, heb je geen rustige werkomgeving of gun jij jezelf geen pauze en vraag je te veel van jezelf? Dan kan je die productieve werkdag wel vergeten. Je werkdag moet zo min mogelijk prikkels bevatten en deze tips kunnen daarbij helpen. Welke tips helpen goed voor jou? Staan die er wellicht nog niet tussen? Stuur ons gerust een bericht op Facebook en wie weet helpen we elkaar verder!

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op sociale media!

Facebook