Het nieuwe jaar staat voor de deur en volgens mij begint iedereen het nieuwe jaar met nieuwe goede voornemens. Wat wil je volgend jaar bereiken/doen? Maar hoe zorg je ervoor dat je deze doelen gaat bereiken als je nog volledig in de stress zit van dit jaar? Hoe start jij het nieuwe jaar zo overzichtelijk mogelijk? Het is belangrijk om dingen van dit jaar goed af te ronden en met volledig overzicht het nieuwe jaar in te gaan. Maar hoe? Geen paniek, ik ga je helpen!

Sluit dingen af

Belangrijk om te doen voor 1 januari 2023 is dingen afsluiten. Dingen achterlaten in 2022 en proberen een punt erachter te zetten. Niet altijd is dit mogelijk want dingen kunnen doorlopen, maar vaak zijn er toch dingen die je wel kunt afsluiten. Heb jij iets vervelends meegemaakt in 2022? Kijk hoe je dit nare gevoel kan loslaten of de situatie kan afsluiten. Praat er met iemand over of schrijf een brief aan jezelf waarin je al je gedachten kan opschrijven. Maar denk met afsluiten ook aan bijvoorbeeld een cursus (note to self :)) of een opdracht. Het afsluiten van ruzies en het oplossen ervan is ook goed om te doen voor het nieuwe jaar. Zorg voor een schone lei in 2023 en dan zal je zien dat jij het jaar rustiger en overzichtelijker kan beginnen.

Overzichtelijk

Verzekeringen en abonnementen

Een ding wat vaak vergeten wordt maar wel mega belangrijk is, is het afsluiten, veranderen of opzeggen van verzekeringen en abonnementen. Heb jij nog abonnementen lopen voor een heel jaar? Kijk goed wanneer deze aflopen als je ze wilt opzeggen. Wellicht is het nu de tijd waarin je abonnementen kan opzeggen en je niet weer voor een heel jaar hoeft te betalen. Zet ook eens op een rijtje welke abonnementen je hebt en hoeveel je waaraan per maand kwijt bent. Het zal je verbazen maar waarschijnlijk heb je abonnementen lopen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had maar er wel maandelijks voor hebt betaald. Met abonnementen bedoel ik ook een lidmaatschap van bijvoorbeeld de sportschool of Netflix etc. Kijk kritisch naar het lijstje en kijk welke jij kan opzeggen omdat ze niet meer nodig zijn.

De zorgverzekering kan 1 keer per jaar gewijzigd worden en dat moet nu! Kijk eens welke zorgverzekering je hebt, welke pakketten je hebt en waar je precies voor verzekerd bent. Kan je sommige dingen weglaten of juist verhogen? Wat zijn je behoeftes op dit moment? Kijk ook eens vooruit naar volgend jaar. Weet jij dat er bepaalde dingen qua zorg op de planning staan? Zorg dat je er dan goed voor verzekerd bent. Ook kun je zorgverzekeringen met elkaar gaan vergelijken, welke is het goedkoopste en ben je het meeste naar wens verzekerd?

Overzichtelijk

Terugblikken

Voordat we vooruit gaan kijken naar 2023 is het belangrijk om terug te blikken op 2022. Wat is er allemaal gebeurd, wat heb je meegemaakt en wat heb je bereikt? Let hierbij ook op de dingen waar je dankbaar voor bent. Waar ben jij trots op wat je hebt bereikt/behaald? Heb jij voor 2022 een lijst gemaakt met dingen die je wilt bereiken/doen? Pak die erbij en kijk eens wat daarvan allemaal gelukt is. Zijn er bepaalde dingen niet gelukt maar wil je die nog steeds doen? Neem die mee voor 2023. Ook leuk om een fotoboek te maken van 2022. Zo sta je echt even stil bij alles wat er afgelopen jaar is gelukt en beleef je alle mooie en bijzondere momenten weer opnieuw. In de Experts in Engagement podcast kun je Chantal haar terugblik horen. Wat heeft zij meegemaakt en hoe heeft zij 2022 ervaren? Abonneer je op de podcast om ook de vooruitblik aflevering niet te missen!

 

Overzichtelijk

Doelenlijst

Maak alvast een lijstje voor volgend jaar met dingen die je wilt bereiken. Denk aan een eigen bedrijf starten, je hobby vaker uitoefenen, verhuizen, studie afronden, cursus volgen en noem zo maar op. Dingen die vaak langer de tijd nodig hebben en waar je vaak voorbereidingen voor moet treffen. Schrijf je dromen en doelen op en manifesteer dat het uitkomt. Dromen en doelen opschrijven kan ervoor zorgen dat je duidelijk hebt wat je wilt bereiken en dan kun je er gericht naar toe werken. Pak in 2023 dan ook dat lijstje elke maand er weer bij en kijk hoe het ervoor staat. Ben je al op de goede weg of ben je er nog niet aan toegekomen? Dit zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk wat gaat doen met je doelen en dat dromen niet alleen maar dromen blijven.      

Bucketlist

Naar mijn idee is er 1 ding wat bij iedereen bovenaan op de bucketlist voor 2023 zou moeten staan. Meer tijd voor jezelf! Plan die me-time momentjes aankomend jaar echt in en maak afspraken met jezelf voor selfcare. Waarom zouden we het gehele jaar wel tijd maken voor andere mensen en andere dingen als we dat niet eens doen voor onszelf? Het is nodig om jezelf goed te verzorgen anders kan je de rest ook wel vergeten. Verder is het leuk om samen met je gezin/geliefde een lijst te maken met uitstapjes en dingen die jullie in 2023 willen doen. Denk aan een lekkere vakantie, een bepaalde bestemming, een pretpark, naar het strand en noem maar op. Schrijf alles op wat jullie leuk lijkt om te doen en streep gedurende het jaar af wat er al gedaan is. Aanvullen kan altijd! Dit is ook een handige tip op momenten waarin je niet weet wat je moet doen, kijk naar het lijstje en je hebt meteen genoeg opties.

 

Overzichtelijk

Opruimen

Een grote opruimbeurt is wat ervoor kan zorgen dat je het nieuwe jaar georganiseerd gaat beginnen. Neem elk deel van je huis onder handen, zoek al je spullen grondig uit en maak alles goed schoon. Een frisse start in een opgeruimd huis, hoe heerlijk is dat! Neem ook je kledingkast onder handen. Wat draag je niet meer en waar voel jij je niet meer goed in. Wat pas je nog en waarmee wil jij je in 2023 kleden? Welke ruimte je ook niet moet vergeten is je keuken. Haal al je keukenkastjes eens leeg en kijk wat je wel en niet meer gebruikt. Je beauty collectie uitzoeken is ook geen overbodige luxe. Welk product is al zo lang open en niet gebruikt en welke items vind je niet meer fijn? Gooi het weg. Een opgeruimde kast is zo fijn! Maak daarbij ook meteen je make-up-kwasten schoon! Neem voor het opruimen ook de tijd. Plan 1 à 2 dagen in om echt alles onder handen te nemen! Lijkt een rotklusje maar geloof me, het is zo heerlijk om alles lekker opgeruimd te hebben voor 2023!

Dit zijn een aantal dingen die je niet moet vergeten voordat je 2023 in gaat! Oh nog 1 ding: schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ben je in 2023 als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen! Wij wensen je alvast een heel gelukkig en gezond 2023 vol positieve momenten en liefde (en overzicht)!

​Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op LinkedIn