Veel hoogsensitieve kinderen hebben slechts een hele selecte groep aan vrienden. Sommigen hebben één vriendschap of zelfs helemaal geen vrienden. Het goede nieuws is dat dit heel normaal is voor hoogsensitieve kinderen. De uitdaging is om dit als ouders en leerkrachten te snappen en de situatie te bekijken vanuit het perspectief van het kind.

Hoogsensitief kind

Waarom heeft een hoogsensitief kind geen vrienden?

Er is een hele logische reden voor de beperkte vriendschappen van hoogsensitieve kinderen: hoogsensitieve kinderen zijn anders dan de meeste kinderen en dat zorgt voor onbegrip. Het is niet zo dat een hoogsensitief kind helemaal geen vrienden heeft meestal, alleen ziet de vriendschap er vaak wat anders uit dan bij andere kinderen. Het is voor een hoogsensitief kind vaak best lastig om een vriendschap te sluiten en te onderhouden. Maar waar komt dat dan door? Deze vijf factoren spelen hierin een belangrijke rol:

  1. Een hoogsensitief kind ervaart emoties veel dieper dan andere kinderen, waardoor sociale situaties heel overweldigend kunnen aanvoelen. Deze zeer gevoelige kinderen hebben dan de neiging om zich terug te trekken uit een situatie, wat vaak voor veel onbegrip zorgt bij de anderen.
  2. Hoogsensitieve kinderen zijn veel sneller overprikkeld dan andere kinderen, waardoor zij geneigd zijn om drukte of chaos te ontlopen. Spelen er veel kinderen samen, dan is dat voor een hoogsensitief kind al snel te veel aan prikkels qua geluid en indrukken.
  3. Hoogsensitieve kinderen kijken heel vaak de kat uit de boom, waardoor anderen denken dat ze verlegen zijn. De werkelijke reden is dat ze alle indrukken willen verwerken en dat kost tijd. Dus ze kijken eerst hoe anderen zich gedragen, wat ze zeggen en analyseren hoe zij zich daarbij voelen. Dan is een spontaan moment alweer voorbij. Daardoor missen ze vaak leuke kansen op een mooi contact.
  4. Hoogsensitieve kinderen communiceren vaak anders dan andere kinderen, doordat zij bijvoorbeeld graag meer de diepte ingaan dan contacten oppervlakkig te houden. Zij willen alles begrijpen en blijven daardoor vaak in details hangen waar anderen al veel verder zijn. Dat zorgt voor drempels in de communicatie.
  5. Hoogsensitieve kinderen voelen zich meestal anders dan andere kinderen, waardoor de natuurlijk klik met die anderen vaak uitblijft. Dit komt bijvoorbeeld door hun inlevingsvermogen en empathie. Zij voelen dingen die anderen niet voelen en kijken daardoor anders naar situaties en mensen. Heeft een ander kind bijvoorbeeld een negatieve energie om zich heen, dan duwt dat een hoogsensitief kind vaak weg.

Vriendschap is wel mogelijk

Gelukkig hoeft een hoogsensitief kind niet alleen te blijven. Je kunt voor een goede begeleiding zorgen, waarbij je helpt om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Ook is het belangrijk dat ze zelf goed snappen wat hun hoogsensitiviteit inhoudt en hoe dat ze anders maakt dan andere kinderen. Daardoor kunnen ze namelijk ook beter uitleggen aan anderen wat ze voelen, ervaren en nodig hebben.

Hoogsensitief kind

Als ouders hebben wij geholpen bij het leggen van eerste contacten, door in eerste instantie mee te lopen de speeltuin in en zelf het gesprek te beginnen met andere kinderen. Ondertussen kon onze zoon dan meeluisteren en observeren. En zodra hij het overnam, trokken wij ons terug. Zo verliep de situatie vaak vrij natuurlijk en soepel. Nu hij wat ouder is bereiden we hem vooral voor via gesprekken die we hebben voorafgaand aan een nieuwe situatie. Daarbij coachen we hem in wat hij zou kunnen doen of zeggen in bepaalde situaties.

We hebben gedurende de jaren met onze zoon veel gesproken over zijn unieke eigenschappen en hem uitgelegd in welke zin die anders zijn dan bij andere kinderen. Zo ging hij ook steeds beter begrijpen waarom mensen op een bepaalde manier op hem reageren. Nog steeds kan hij niet alles begrijpen, maar dat doen wij ook niet. Het is een heel proces, waar we samen steeds verder in groeien.

Blijf dicht bij je kind

Hiermee bedoelen we vooral dat je blijft bij wie je kind is en dat je niet je kind wil veranderen in iemand die hij of zij niet is. We hebben als ouders de neiging om ons eigen referentiekader als uitgangspunt te nemen voor hoe dingen zouden moeten. Maar verrassing: dat werkt niet voor jouw hoogsensitieve kind. Luister goed naar wat je kleintje nodig heeft, vraag hoe iets voelt en kijk goed naar reacties, gezichtsuitdrukkingen en handelingen. Zo leer je je eigen kind steeds beter kennen en ben je in staat om de beste begeleiding te bieden.

Op donderdag 19 september hebben een gratis online sessie over de wereld van hoogsensitieve kinderen. Wil jij meer weten over de begeleiding van deze bijzondere kinderen, sluit dan vooral aan.

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op LinkedIn.

We bieden via LinkedIn ook nieuwsbrieven waar je je op in kunt schrijven. Zo krijg je altijd de nieuwste inzichten direct voorgeschoteld. Ook hier op de website kun je je aanmelden voor de nieuwsbrieven, dan ontvang je het in je mailbox.