Het geven en ontvangen van complimentjes maken we hopelijk allemaal wel eens mee. En wat doet dat met jou? Als jij een compliment ontvangt, verschijnt die lach dan op je gezicht? Als jij een compliment geeft, verschijnt die lach dan op hun gezicht? De kracht van een compliment is sterker dan je denkt. Het wordt onderschat. We zouden met zijn allen vaker complimenten moeten geven.

Een compliment geeft je het gevoel dat je goed bezig bent en dat je op de goede weg zit. Een compliment geeft ook een gevoel van vertrouwen en waardering. Het gevoel van waardering is een basisbehoefte van iedereen dus er zal niemand zijn die een compliment ontvangen eigenlijk niet leuk vindt.

motivatie

Motivatie

Complimenten zouden op de werkvloer zeker vaker gegeven moeten worden aangezien dat een enorm positief effect kan hebben op de werkzaamheden. Op het moment dat je een compliment ontvangt krijg je namelijk een positief gevoel. Je krijgt het gevoel dat je gezien en gehoord wordt en dat men ziet wat je allemaal doet. Je krijgt het gevoel van waardering. Op het moment dat jij je gewaardeerd voelt, krijg je een motivatieboost. Je weet ineens weer waarvoor je het doet en je hoort van je collega’s dat je het goed doet. Goede motivatie om goed door te werken toch?

productiviteit

Productiviteit

Naast een motivatieboost gaat ook de productiviteit omhoog. Dat is nog eens een goed effect toch? Als jij je waardering uitspreekt gaan je medewerkers productiever te werk! De productiviteit staat ook in lijn met burn-out. Op het moment dat een medewerker helemaal geen complimenten ontvangt, zorgt dit voor spanning. Je krijgt namelijk geen bevestiging dat je goed bezig bent. Je ervaart continu spanning omdat je het graag goed wilt doen, maar je ontvangt geen waardering of bevestiging van je goede werk. Ja, dan is de kans groot dat je belandt in een burn-out. Zie je wel hoe belangrijk complimentjes zijn? Geef vandaag jouw collega nog een compliment en kijk naar de lach op haar/zijn gezicht!

werkgeluk

Werkgeluk

En natuurlijk een andere factor die positief beïnvloed wordt door het geven van complimenten, is werkgeluk! Wie wordt er nu niet gelukkig van het gevoel van waardering en het krijgen van een compliment? Gelukkig zijn in je werk is enorm belangrijk aangezien je er toch zo’n 36 tot 40 uur per week mee bezig bent. Al die tijd dat je bezig bent met je werk wil je wel gelukkig zijn. Hoe zonde is het als je geen werkgeluk ervaart en je werk maar doet, omdat het moet maar je er eigenlijk niet gelukkig van wordt. Een compliment kan dit gevoel al verminderen. Als je collega’s gelukkig zijn op de werkvloer verbetert dat ook zeker de interne sfeer. Een compliment geven zorgt voor geluk. Wie gun jij vandaag dat geluksmomentje?

werksfeer

Positieve sfeer

Meer focus op het geven van complimenten heeft niet alleen effect op de persoon die een compliment ontvangt, maar op de hele organisatie. Door het geven van een compliment worden de positieve punten extra benadrukt. De hele organisatie kan daardoor een andere blik krijgen; alles wordt ineens een stukje positiever. Als je constant de positieve punten aandacht geeft, zijn de negatieve punten minder het aandachtspunt. Je bekijkt meer door de positieve bril en dat geeft de gehele organisatie een boost.

kracht van een compliment

De kracht van een compliment

Medewerkers zijn vrolijker, gemotiveerder en presteren beter waardoor de gehele sfeer in een organisatie omslaat. De kracht van complimenten is dus enorm. Wacht niet te lang en begin vandaag nog met het dagelijks uitdelen van complimenten aan je medewerkers of collega’s. Weg met de negativiteit en hallo waardering!