In september zijn er vaak veel wisselingen in het bedrijf. Collega’s komen en gaan. In de zomervakantie denken veel mensen vaak na over het leven. Wat doen ze allemaal en zijn ze daar nog wel blij mee? Soms kan het gebeuren dat iemand toch op zoek gaat naar een andere baan. Om die plek op te vullen komen er ook nieuwe collega’s. Maar als werkgever, hoe betrek je huidige medewerkers bij de komst van een nieuwe collega? Wij geven je vandaag 5 tips.

nieuwe collega's

#1 Afscheidsborrel

Als een collega erg goed in het team ligt en die gaat het team ineens verlaten, geef hun de ruimte om afscheid te nemen. Organiseer een afscheidsborrel waarin iedereen nog even gezellig met elkaar kan genieten. Als een collega stopt bij het bedrijf na een gewone laatste werkdag, is het moeilijker om te beseffen dat hij/zij weggaat. Een werkdag komt tot een eind en de volgende dag zal het besef pas echt komen dat iemand er niet meer is. Dit kan voor sommigen erg lastig zijn. Op het moment dat je de kans geeft voor een afscheidsborrel, is het besef er ineens maar dan heb je nog een leuke tijd met elkaar voordat het voorbij is. Een afscheidsborrel is een goed idee om gedag te zeggen tegen oude collega’s.

nieuwe collega's

#2 Vroegtijdige kennismaking

Is er een nieuwe collega gevonden, is er een tweede gesprek geweest en is het zeker dat hij/zij het team komt versterken? Stel de nieuwe collega dan meteen voor bij het team. Dit kan bijvoorbeeld op het moment dat er een tweede gesprek plaatsvindt. Loop na het gesprek met de persoon even langs het team en laat ze vast kort kennismaken. Op deze manier zien de medewerkers vast wie het team komt versterken en hebben ze alvast een indruk ervan. Ze zullen er dan meer naar uitkijken dat er iemand bij komt. Voor de nieuwe collega is dit ook fijn, hij/zij ziet meteen in welk team hij/zij terecht komt en dat geeft een fijn gevoel. Is er geen tweede gesprek? Organiseer dan een lunch en nodig de nieuwste aanwinst uit. Zo kan iedereen alvast kennismaken en zit de sfeer voor de eerste werkdag er al goed in.

medewerkers

#3 Groepsapp

Om de nieuwe collega het gevoel te geven dat hij/zij welkom is en om de medewerkers vast te laten wennen aan een nieuwe collega kan het een goed idee zijn om hem of haar een week van tevoren vast aan de groepsapp toe te voegen. Heet elkaar welkom en geef elkaar het gevoel dat hij/zij welkom is. Als de nieuwe collega alvast in de groepsapp zit, wennen de huidige medewerkers er ook steeds meer aan en zullen zij nog meer uitkijken naar de komst van het nieuwe talent.

medewerkers

#4 Wie doet wat?

Overleg met je medewerkers wie het leuk zou vinden om de nieuwe collega rond te leiden, wie het leuk zou vinden om de collega meer te vertellen over het bedrijf en wie zou het leuk vinden om hem/haar in te werken? Op het moment dat je deze keuze overlaat aan de medewerkers hebben zij echt het gevoel dat ze bij het proces betrokken worden. Ze kunnen dan met elkaar beslissen wie wat gaat doen en vooral, wie het leuk vindt om te doen. Zo houd je de sfeer goed.

 

collega

#5 Welkomstborrel

Niet alleen een afscheidsborrel, maar ook een welkomstborrel. In deze tijd is het belangrijk om medewerkers te binden aan het bedrijf en hoe zorg je beter voor een goede indruk dan een gezellige borrel op de eerste werkdag? Dit is het ideale moment voor de collega’s om elkaar te leren kennen. De huidige medewerkers wennen op deze manier op een leuke manier aan de nieuwe collega en zo ontstaat er direct een nieuwe positieve teamdynamiek.

Hopelijk inspireren deze 5 tips je en kun je met je team de nieuwe collega een warm welkom geven. Het vergroot de betrokkenheid onder al je collega’s. Ook voor de nieuwe collega is dit een mooie start. Een win-win situatie dus! Dag oude collega’s, hallo nieuwe collega’s met deze tips!

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op sociale media! Facebook