De meeste hoogsensitieve mensen hebben aandacht voor een ander. Ze voelen vaak heel scherp aan wat een ander nodig heeft en dragen daar graag aan bij. Dat zie je dus ook vaak terugkomen in de keuze qua werk. Denk aan een functie in de zorg, dienstverlening of een ondersteunende rol. Zijn dat ook de meest passende banen als je hoogsensitief bent?

Iedereen is anders

De ene HSP (Hoogsensitief Persoon) is de ander niet. Zo heb je introverte HSP en juist extraverte. Ook heb je HSP die avontuur zoeken en daarmee veel afwisseling, terwijl de ander juist in de vertrouwde omgeving wil blijven. Het is belangrijk dat je eerst van jezelf weet tot welk soort HSP je behoort. Check eens tot welke van deze soorten jij je het meest aangetrokken voelt. En bedenk dat je nooit 100% tot die groep behoort, maar dat het gewoon het best bij je past.

  1. Introvert: je trekt je het liefst wat meer terug, bent niet zo’n prater en werkt graag zelfstandig. Je volgt het liefst het vertrouwde pad en de planning.
  2. Extravert: je bent een sociaal type, die juist spraakzaam en enthousiast is en het liefst met anderen samenwerkt. Je houdt van spontane acties.
  3. De avontuurzoeker: jij hebt veel behoefte aan steeds nieuwe prikkels. Je komt graag in actie. Jij raakt dus niet zozeer overprikkeld, maar hebt die uitdaging en afwisseling juist nodig om je niet te gaan vervelen.
  4. De rustzoeker: jij houdt het meest van 1-op-1 contact en rustige activiteiten. Je gaat het liefst voor vertrouwde activiteiten, routine. Een groep mensen zorgt er al snel voor dat je overprikkeld raakt.

In de meeste gevallen ben je een combinatie van introvert/extravert en avontuurzoeker/rustzoeker. Zo ben ik bijvoorbeeld een introverte avontuurzoeker. Ik houd van afwisseling en nieuwe uitdagingen, maar niet per se in een grote sociale groep. Ik heb het liefst 1-op-1 contact met mensen, waarbij ik meer de diepte in kan gaan. Mijn nieuwe ervaringen bestaan meestal uit het ontdekken van nieuwe plaatsen, nieuwe kennis of nieuwe ideeën. Dat doe ik dan graag alleen of met mijn gezin of een vriend/vriendin.

Wat voelt voor jou het fijnst? In een groep zijn of met één iemand? En houd je van vertrouwde activiteiten of ontdek je het liefst steeds iets nieuws? Dit bepaalt voor een belangrijk deel welk werk goed bij je past.

 

Avontuurlijk als HSP
Leerkracht en hoogsensitief

Van accountant tot basisschoolleerkracht

Ben je heel introvert en hecht je waarde aan vaste patronen, dan is een baan als accountant heel fijn. Moet je natuurlijk wel van cijfers houden. Ben je meer van directe hulp aan mensen, dan is ook een baan als psychotherapeut of psycholoog geschikt, want daarbij werk je vrijwel alleen 1-op-1. Ben je meer van de IT, dan is een functie als backend developer misschien heel passend. In de natuur kun je denken aan een functie als hovenier of in de techniek aan monteur. Ben je wat creatiever, dan kun je ook denken aan grafisch designer, fotograaf of contentspecialist. Dat zijn hele mooie opties voor een introvert persoon, toch?

Ben je meer extravert, dan zit je goed op je plek als leerkracht of pedagogisch medewerker. Wil je dienstverlenend werken, dan is de horeca ook geschikt. Of misschien pas je dan wel heel in de sales. Een plek in de zorg, zoals bijvoorbeeld verpleegkunde, is ook heel geschikt voor een meer extravert persoon.

Jouw voordeel als HSP op de werkvloer

HSP zijn heel waardevol op de werkvloer. Ze zijn namelijk goed in staat om tussen de regels door te lezen, zien details waar anderen die over het hoofd zien en ze zorgen voor verbinding en harmonie op de werkvloer. HSP geven feedback terwijl ze rekening houden met de gevoelens van anderen, wat erg op prijs gesteld wordt door collega’s. HSP denken ook altijd graag met de ander mee en helpen mensen graag verder. Veel HSP zijn ook creatieve denkers en komen daardoor op de meest interessante oplossingen voor uitdagingen.

De keerzijde is dat je misschien iets minder stressbestendig bent dan andere collega’s. Maar als je goed op jezelf let, heb je daar eigenlijk weinig last van. Dus bewaak vooral je grenzen en creëer een fijne werkplek voor jezelf.

Ken jezelf en gebruik je talent

De sleutel tot succes als HSP op de werkvloer is dus om jezelf goed te kennen. Wat heb jij nodig, waar ben je goed in en waar loop je op leeg? Dan komt de grootste uitdaging: handel naar wat je over jezelf ontdekt. Zit je in het verkeerde beroep? Durf dan een andere keuze te maken. Heb je iets nodig in je baan om je beter te voelen? Bespreek het met je collega’s en manager. Zie HSP als kracht en laat dat ook aan de mensen om je heen zien. Dat kun je alles.

Check de training Hoogsensitiviteit op de Werkvloer