Je comfortzone, je veilige plek, je safety haven. Hoe voelt het om daarbuiten te stappen? Wat voor gevoel krijg jij als je even uit je veilige cirkel stapt en je grenzen verbreedt? Soms heeft het een mega positief effect als je even uit je comfortzone stapt en ontdekt welke mogelijkheden daar zijn. Wie weet word je wel enorm verrast door alle mogelijkheden en kansen dat het je biedt. Begin vandaag en stap weg van je gewoonten en je safety haven. Wij geven jou 8 tips hoe je hier gemakkelijk mee kan beginnen.

Uit je comfortzone kan op elk mogelijk gebied. Denk aan een nieuwe outfit, een nieuwe plek ontdekken, een nieuwe maaltijd eten of een andere sport uitvoeren. Met alles wat je dagelijks meemaakt heb je de mogelijkheid om wat anders te proberen en uit je comfortzone te stappen. En wist jij dat het proberen van nieuwe dingen meerdere voordelen voor jou als persoon heeft? Laten we daar eerst even naar kijken.

comfortzone

Zelfvertrouwen 

Wist jij dat je meer zelfvertrouwen krijgt op het moment dat jij uit je comfortzone stapt? Je doet vaak dingen die je gewend bent, die niet uitdagend of spannend zijn. Je blijft in je veilige cirkel en dat voelt goed. Maar op het moment dat je iets gaat doen wat je niet gewend bent of wat je misschien een beetje eng vindt kan dat uiteindelijk iets mega positiefs opleveren.  Ga jij bijvoorbeeld naar een nieuwe plek waar je nog niet bent geweest en vind je dat best eng? Dan kan het daarna voelen als een overwinning, je hebt het toch wel gedaan! Doe jij vandaag eindelijk die broek aan wat je eerst niet durfde? Je hebt jezelf overwonnen en wellicht krijg je ineens allemaal complimentjes, dat is pas een boost voor je zelfvertrouwen toch?! Hoe vaker jij uit je comfortzone stapt, hoe vaker je het gevoel van overwinnen hebt en hoe meer zelfvertrouwen je ontwikkelt! Wat wordt jouw uitdaging om meer zelfvertrouwen te krijgen?  

 

comfortzone

Zelfkennis 

Naast het krijgen van meer zelfvertrouwen bouw je ook meer zelfkennis op wanneer je uit je comfortzone stapt. Je ontdekt niet alleen nieuwe dingen maar je ontdekt ook meer over jezelf. Je ontdekt namelijk het gevoel wat je krijg op het moment dat je nieuwe dingen probeert. Je kan het juist heel leuk vinden en een blij gevoel krijgen, maar je kan ook denken ‘nee dit is niets voor mij en hier voel ik mij niet goed bij’.  In beide situaties leer je meer over jezelf aangezien je weet wat voor gevoel je ergens bij krijgt. In het vervolg zul je dan de dingen vaker gaan doen waar je blij van wordt en niet meer de dingen die je niet fijn vond. In nieuwe situaties die je wellicht nog spannend vindt, ontdek je hoe je lichaam en geest reageren. Vergroot je zelfkennis en stap uit je comfortzone.

comfortzone

Zelfontwikkeling  

Een ander voordeel van het stappen uit je comfortzone is het verder ontwikkelen van jezelf. Voor sommige mensen kan het een enorm grote stap zijn om ineens iets nieuws te ontdekken en zij zullen zich enorm ontwikkelen. Maar iedereen ontwikkelt zich als je buiten je comfortzone stapt. Bij het doen of ontdekken van iets nieuws wordt er een nieuwe verbinding gelegd tussen je hersencellen. Met die nieuwe verbinding ontwikkel je nieuwe netwerken die je gedrag, denken en voelen verder ontwikkelen. Je ontwikkelt dus echt jezelf op het moment dat je uit je comfortzone stapt.

comfortzone

Hoe begin je gemakkelijk?

Deze voordelen klinken natuurlijk als muziek in de oren maar om nou echt daadwerkelijk uit je comfortzone te stappen kan een hele uitdaging zijn. Hoe begin je hier gemakkelijk mee zonder dat je er helemaal gespannen en gestrest van wordt?

  1. Probeer eens een ander ontbijtje. Eet je altijd een broodje in de ochtend? Probeer bijvoorbeeld eens een schaaltje yoghurt of kwark.
  2. Style je favoriete blouse eens met een andere broek. Probeer nieuwe combinaties in je outfits uit!
  3. Draag een keer een kleurrijke outfit in plaats van zwart.
  4. Ga op een andere manier naar het werk (als dat mogelijk is). Pak eens de fiets of het OV in plaat van de auto. Of rijd een andere route.
  5. Ga wandelen in een nieuwe omgeving. Sla links af in plaats van rechts in je normale rondje.
  6. Probeer een nieuwe sport uit. Ga bijvoorbeeld eens met vrienden een potje voetballen of ga skeeleren.
  7. Ga boodschappen doen bij een andere supermarkt. Wie weet ontdek je ook nieuwe producten of lagere prijzen.
  8. Doe eens een spelletje in de avond in plaats van op de bank TV kijken.

Zo zie je maar dat er veel manieren zijn hoe je al uit je comfortzone kan stappen zonder dat het hele ingrijpende dingen zijn. Kijk eens wat voor jou goed werkt en ga op zoek naar jouw uitdaging. Ontwikkel jezelf, leer jezelf beter kennen en ga voor meer zelfvertrouwen. Stap vandaag nog uit je comfortzone. De wereld ligt aan je voeten en is te ontdekken buiten je safety haven. Let’s go en zeg gedag tegen je comfortzone, het zal je zoveel moois opleveren!

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op sociale media! Instagram Facebook