De feestdagen staan weer voor de deur en bijna als vanzelf schieten veel mensen dan in de stress. Want we moeten zoveel. Werk afronden voor de kerst, allerlei borrels en sociale activiteiten op je werk en privé. Alleen de gedachten al geven de nodige onrust. Maar het kan echt anders. Help jezelf met deze 5 tips.
5 tips voor minder decemberstress
1. Stel je grenzen

Er zit maar 24 uur in een dag, waarvan je er idealiter ook zo’n 8 slaapt. Tel daar ook nog wat uren ontspanning bij op en je weet hoeveel je overhoudt. Die ontspanning is cruciaal om goed te kunnen slapen en om gezond te blijven. Maak een goede planning voor je werk en privé met de dingen die echt belangrijk zijn. Houd daarbij altijd een kleine reserve in gedachten voor onverwachte dingen, maar trek daar ook echt de grens. Is de reservetijd gebruikt, dan is je volgende antwoord ‘nee’. Alleen zo kom je gezond en wel deze decembermaand door.

2. Maak het jezelf makkelijk

Hoe kun je deze maand dingen simpeler maken? Kun je bijvoorbeeld extra makkelijke maaltijden bereiden, een overleg digitaal doen in plaats van te reizen, iemand om hulp vragen in plaats van alles zelf te doen? Neem bijvoorbeeld geen 5-gangendiner op je, maar verdeel de gerechten onder alle eters. Zo kun je je concentreren op jouw deel en daar ook echt iets leuks van maken. Heb je nog cadeautjes nodig? Misschien vind je via internet wel mooie dingen, in plaats van winkels af te lopen in de stad. Of laat je boodschappen eens thuisbezorgen.

5 tips voor minder decemberstress

3. Leg je lat eens lager

Het grootste probleem bij stress is dat we zelf de lat veel te hoog leggen. Je wil het allemaal perfect doen en je wil anderen vooral niet lastigvallen. Maar je hoeft niet een michelin-sterwaardig gerecht te serveren en je huis hoeft ook niet 100% stofvrij te zijn. Er is altijd een middenweg mogelijk. Houd er rekening mee dat er altijd iets verkeerd kan gaan. Dat gebeurt nu eenmaal als je dingen organiseert. En laat het los. Je hebt niet overal controle over. Je grootste winst is als je kan meebewegen met de uitdagingen die op je pad komen. Zo houd je jezelf overeind.

4. Zorg voor genietmomentjes

Zo’n maand vliegt voorbij, dus zorg ook dat je bewust geniet van mooie momenten. Door in het moment te zijn en dankbaarheid te voelen voor wat je ervaart, breng je je energie omhoog en ben je veel flexibeler voor eventuele mindere momenten. December is een maand waarin dankbaarheid zeer aanwezig mag zijn: dankbaar dat je werk hebt, dankbaar dat je een dak boven je hoofd hebt, dankbaar dat je lieve mensen om je heen hebt, dankbaar dat je gezond bent, dankbaar dat je te eten hebt, dankbaar dat je er voor anderen kunt zijn. Als je dit echt kunt voelen, stijgt je geluk direct met grote sprongen.

5 tips

5. Zorg voor vrijheid

Plan wat vrije dagen in rondom de feestdagen, zodat je kunt opladen en plan dan eens 1 dag volledig vrij. Dus geen afspraken of verplichtingen, ook geen dingen die je jezelf oplegt. Maar een dag dat je je wekker uit kunt laten en je pyjama aan kunt laten. Waar je geen boodschappen hoeft te doen of eten hoeft te koken. Een dag dat je gewoon lekker kunt lummelen.

Dus hoe ga jij deze decembermaand beleven? In volle stress of in balans? Het is het ultieme bewijs van zelfliefde als je rustmomenten inplant. Als je ook aan jezelf denkt in plaats van aan iedereen om je heen. Juist dan ben je als persoon leuker in de omgang, want je bent rustiger en gezelliger, zonder kort lontje en zonder negativiteit.

Omarm de 5 tips voor minder decemberstress

Gun jezelf een fantastisch einde van dit jaar. Vol ontspanning, plezier en liefde. Je hoeft niet aan goede voornemens te doen voor het nieuwe jaar als je vandaag al besluit dat je je leven zo mooi mogelijk maakt. Dus omarm de tips en zorg goed voor jezelf. Ga wandelen, mediteren, dansen, zingen, sporten. Doe van alles om je hoofd leeg te maken en te genieten van het moment. Want je leeft dit leven, dus maak er vooral iets waardevols van.

En was dit niet jouw jaar? Dan heb je nog alle tijd om er een sprankelend 2024 van te maken. Elke dag is er een om het beste uit jezelf te halen en om liefde te schenken aan iedereen om je heen. Ik wens je feestdagen vol warmte, gezelligheid en liefde. En ik wens je mooie mensen om je heen, een goede gezondheid en alle positiviteit ter wereld. En zie je het even niet zitten? Durf een ander om hulp te vragen. Mensen helpen graag, want dat maakt hun leven ook mooier en completer.

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op LinkedIn

Is hoogsensitiviteit een uitdaging op de werkvloer? Volg dan onze training.