31 januari is het de dag van het werkplezier in de zorg. Werkplezier ofwel werkgeluk is een begrip dat bij iedereen steeds meer en meer aandacht krijgt, en terecht. Iedereen zou blij moeten zijn op de werkvloer en iedereen zou met een lach naar zijn werk moeten gaan. In de afgelopen 3 jaar is de zorg een belangrijk punt geweest in onze maatschappij. De zorg stond en staat gigantisch onder druk en er wordt enorm veel van iedereen verwacht. Een applaus of een eenmalige bonus is leuk, maar oprechte waardering op meer structurele basis zou nog beter zijn. Gewoon eens vaker stilstaan bij ons zorgpersoneel.

werkgeluk

Heb je last van je buik, ben je gevallen of moet je geopereerd worden? De zorg staat altijd voor iedereen klaar, hoe fijn en mooi is dat? Tuurlijk moeten we het zorgpersoneel altijd in het zonnetje zetten, maar waarom op een dag als vandaag extra? Waarom is het eigenlijk van belang om stil te staan bij werkgeluk?

Stress in het werkveld en overspannen collega’s komen uit een verklaarbare hoek. Tegenwoordig wordt er van ons verwacht dat we alles zo snel mogelijk en zo goed mogelijk doen. Is iets helemaal niet haalbaar in de gegeven tijd? Jammer dan, het moet. En die druk kan er soms voor zorgen dat mensen knappen. Mensen zijn op, omdat er constant van alles aan ze gevraagd wordt waardoor ze het werk ook helemaal niet meer zo leuk vinden. Met tegenzin naar het werk gaan komt vaker voor dan je denkt. De dag van het werkgeluk is dan ook de dag om stil te staan bij het werk dat je doet en de dag om samen met je collega’s de mooie aspecten van het werk te belichten. Op deze dag zet je jezelf en je collega’s in het zonnetje.

zorg

Heftige cijfers

CBS heeft de cijfers in kaart gebracht. In 2022, het tweede kwartaal gaf maar liefst 50% van het zorgpersoneel aan dat de werkdruk (veel) te hoog is. Het hoogste percentage, 61%, is gemeten in de kinderopvang en maar liefst 55% in jeugdzorg. Ook is er onderzoek gedaan naar het percentage stressvol werk. Met stressvol werk wordt een combinatie bedoeld van hoge takeneisen en lage autonomie. Maar liefst 29% in de zorg en welzijn sector gaf aan dit te ervaren. Bij de huisartsenzorg en gezondheidscentra ligt het percentage op 38% en onder ziekenhuismedewerkers en overige medische specialistische zorg ligt het zelfs op 39%. Bizar hoge en schokkende percentages…

werkgeluk in de zorg

5 tipseeftwerkgeluk

Na het zien van zulke cijfers zou werkgeluk een dagelijkse activiteit op de agenda moeten zijn. Er is al sprake van een behoorlijk persoonstekort in de zorg en bij het verschijnen van deze cijfers zal dat niet veranderen maar wellicht alleen maar erger worden. Dit moet veranderen. Werken in de zorg moet weer leuk worden voor iedereen. Hoe gaan we hiermee beginnen op de dag van werkgeluk in de zorg?

  1. Persoonlijke boodschap

Schrijf als manager of teamleider eens een persoonlijke boodschap voor je medewerkers. Laat je waardering horen in een persoonlijk kaartje, het liefst handgeschreven. Geef de medewerkers het gevoel dat ze belangrijk voor je zijn en dat je ze waardeert.

  1. Hang slingers op

Dit klinkt misschien een beetje gek maar deze dag moet een feestje zijn. Hang de slingers op en vier je medewerkers! Vier samen met elkaar de zorg en vier samen met elkaar het mooie en dankbare werk wat jullie elke dag weer doen.

  1. Lekkere lunch

Regel voor je team een goed verzorgde lunch. Bestel broodjes en hapjes en maak er een bijzondere lunch van. Broodjes en hapjes bestellen is ook slim om te doen als niet iedereen tegelijk pauze heeft. Serveer het in etappes en zorg dat iedereen goed en lekker eet.

  1. Speeddate

Een leuk en origineel idee voor deze dag; organiseer speed dates. Iedereen van de organisatie gaat speeddaten. In een paar minuten per gesprek elkaar beter leren kennen en in gesprek gaan over eventuele uitdagingen in het werk en hoe een ander daar mee om gaat. Leer van elkaars ervaringen en leer elkaar op die manier beter kennen. De band tussen de medewerkers wordt op deze manier versterkt en dat zal een positief impact hebben op het werkgeluk.

  1. Challenge werkgeluk

Een team dat effectief samenwerkt waardoor de kwaliteit beter wordt en de werksfeer verbetert. Met de 14-daagse challenge werkgeluk voor teams bouwt elke collega een persoonlijke werkgeluksgids op, inspireren zij elkaar en gaat iedereen dagelijks aan de slag met hun eigen werkplezier via diverse opdrachten. Bij Experts in Engagement kan je deze 14-daagse challenge nu volgen voor slechts €299 (1 vaste prijs voor een heel team).  Bewuste dagen, simpel en effectief. Waar wacht je nog op? Zet je medewerkers in het zonnetje en geef hen de mogelijkheid om het individuele werkgeluk te verbeteren. Meld je nu aan! 

Zullen we er samen voor zorgen dat het werkgeluk stijgt in de zorg en zet jij je medewerkers vandaag extra in het zonnetje? Minder stress, meer plezier en minder verloop? Investeer in (werk)geluk en je ziet het resultaat vanzelf!

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op LinkedInhttps://www.linkedin.com/company/experts-in-engagement/