Je wilt graag gezond leven maar hebt een kantoorbaan en je weet niet hoe je dan een optimale gezonde werkdag kan hebben. Het is eigenlijk veel simpeler dan je denkt! Het zit voornamelijk in hetgeen wat je eet en hoeveel je beweegt. 8 uur per dag op kantoor en dan alsnog genoeg stappen zetten? Hoe dan? Gezonde lunch terwijl ik niet thuis ben? Hoe dan? Wij geven je een aantal tips hoe je een gezonde dag kan hebben als je werkt!

Gezonde werkdag

#1 Goed ontbijt 

Een goed begin van de dag is het allerbelangrijkste! Begin je dag daarom met een goed voedzaam ontbijtje! Geen broodje chocopasta maar een bakje kwark of yoghurt met vers fruit of iets uitgebreiders zoals bananen pannenkoeken. Ben je geen echte ontbijt fan? Probeer dan eens een heerlijke verse smoothie met groente en fruit. Er zijn zo ontzettend veel gezonde ontbijt opties dus probeer iets te vinden wat jij erg lekker vindt! Zorg er ook voor dat je ontbijt goed vult zodat je tot aan je lunch vol zit en niet tussendoor ongezond gaat snacken. Drink voor je ontbijt ook altijd een groot glas water! Dan heb je meteen vocht binnen en kun je daarna genieten van een voedzaam ontbijtje.

#2 Ga met de fiets

Deze tip kan alleen als je dicht bij je werk woont of eventueel met OV naar het werk gaat. Probeer eens met de fiets te gaan! Dan begin je de dag in de frisse buitenlucht en heb je meteen al beweging gehad! Ga je altijd met het OV? Parkeer je fiets dan bij het station en fiets verder naar je werk. Een fietstochtje in de ochtend levert meer energie op dan een bak koffiedrinken. Daarnaast zorgt een fietstochtje er ook voor dat je even rustig tijd voor jezelf hebt en je de dag relaxed kan beginnen. Met beweging en relaxed je dag beginnen, wie wil dat nou niet? Een win-win situatie toch?

#3 Gezonde snacks

Iedereen houdt wel van een lekker snackje! Tussen je ontbijt en lunch of tussen je lunch en avondeten. Maar probeer deze snacks zo gezond mogelijk te houden. Geen koekjes of iets maar groente en fruit. En dit kan je natuurlijk allemaal s’ochtends al klaarmaken! Ga eens voor een stuk fruit; appel, banaan, druiven, aardbeien etc. of neem snack groenten mee. Denk hierbij aan komkommer, wortels, paprika. Maar ook een ei is een voedzame en gezonde snack! Er zijn genoeg snacks die gezond en lekker zijn. Kijk eens van welke snack jij blij wordt en neem die voortaan mee naar je werk!

Gezonde werkdag

#4 Drink voldoende water

Om een gezonde dag te hebben is het van belang dat je genoeg water drinkt. Je lichaam heeft veel vocht nodig om goed te functioneren en de beste manier om dat vocht binnen te krijgen is door het drinken van water. In water zitten geen calorieën of andere ingrediënten dat slecht voor je is. Wil je toch een ander smaakje? Lees dan snel ons blog waarin we diverse water recepten met je delen! Laat het drinken van cola en andere frisdranken en sappen achterwege en ga voor gezond!

#5 Wandel in je pauze

Iedereen heeft tijdens werk een lunchpauze. Ga in deze pauze wandelen. Ontdek leuke wandelroutes en beweeg in je pauze. Zo kom je toch aan je beweging en aan je stappen! Vraag eens of een aantal collega’s gezellig met je meegaan zodat je niet alleen je pauze hoeft door te brengen. Of ga alleen en zet bijvoorbeeld lekker muziek op of een podcast aan. Een goede podcast tip is onze eigen podcast: Experts in Engagement

#6 Voedzame lunch

Je lunch is het midden van je werkdag en een belangrijke maaltijd. Maar hoe kan je gezond lunchen als je op werkt buiten huis? Nou dat is makkelijk dan je denkt. Maak s’ochtends, of bij gebrek aan tijd de avond van tevoren je lunch klaar. Heb je in de ochtend al kwark gegeten en wil je nu een lekker broodje tussen de middag? Dat kan, maar ga dan voor gezond beleg. Probeer eens een broodje kipfiltet met diverse toppings. Denk aan een ei, komkommer of avocado erbovenop. Rijstwafels met kipfilet en ei of avocado zijn ook lekker en gezond als lunch! Ook kan je een wrap maken met bijvoorbeeld sla, komkommer en kipfilet. Houd je niet zo van kipfilet? Probeer dan andere vleeswaren uit in een wrap of op brood! Of maak een lekkere salade met je favoriete groente en dressing! Combineer verschillende dingen om van een gezonde lunch een feestje te maken. Ook is een goede tip om de maaltijd van de vorige avond mee te nemen. Vaak houd je tijdens het avond eten nog een restje over en dat kan je de volgende dag meenemen als lunch! Zo ga je voedselverspilling tegen en heb je een lekkere en gezonde lunch!

gezonde werkdag

#7 Neem de trap 

Heb jij op kantoor meerdere verdiepingen? Neem dan de trap! Ga als het kan niet voor de lift of roltrap. Hoe aantrekkelijk het ook is om even geen trap te lopen, is de beste keuze toch echt de trap. Met traplopen krijg je weer extra beweging en verbrand je calorieën! Je verbrand ongeveer 10 calorieën per minuut. En je werkt ook nog eens aan je conditie! Das pas een win-win situatie. Ga voor de trap en wordt fit.

#8 Stretchen maar!

Naast dat het goed is om je lichaam te stretchen als je net wakker bent, is het ook belangrijk om dit gedurende de dag te doen. Als je op kantoor werkt zit je vaak een hele dag, dit is natuurlijk niet de gezondste optie. Probeer dan ook vaker even op te staan en te stretchen. Rek even je nek, maak je schouders even los en schud je armen even lekker heen en weer. Ga ook even een stukje lopen door naar de WC te gaan of je water fles te vullen. Als je veel water drinkt zul je ook veel moeten plassen en laat dat nu top zijn voor je beweging! Maak je lichaam los tijdens het werk en voorkom dat je stijf wordt.

#9 Gezonde avondmaaltijd

Je bent thuis van werk en het avondeten staat op het programma. Probeer dit ook zo gezond mogelijk te houden. Er zijn mega veel gezonde recepten dus genoeg variatie mogelijk! Ga bijvoorbeeld voor een maaltijd salade, een bloemkool schotel, zoete aardappel frietjes of zilvervlies rijst met kip! Een pizza op z’n tijd is heerlijk en moet ook zeker kunnen maar om je werkdag ook gezond af te sluiten is een gezonde maar lekkere avondmaaltijd het beste! Wel kan je gaan voor een gezonde pizza door deze zelf te maken met een bloemkool bodem! Experimenteer vooral met diverse recepten en kijk wat je zelf het lekkerste vindt!

Gezonde werkdag

#10 Avondactiviteit

En de allerlaatste tip om je gezonde werkdag op een goede manier af te sluiten is het doen van een actieve avondactiviteit. Je kan in de avond een heerlijke avondwandeling maken met je partner, vrienden of je kinderen. Neem de hond mee als je die hebt en geniet van de frisse lucht en kom even tot rust na een drukke dag. Als je in de middag al veel gewandeld hebt en geen zin hebt om nog een keer te wandelen, kun je ook gaan sporten. Ga naar de sportschool of doe een thuis workout. Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende workout video’s op internet dus er is keuze zat. Ook kan je yoga, pilates of dansen gaan doen! Genoeg opties om je dag op een actieve en gezonde manier af te sluiten.

Zo zie je maar dat er genoeg opties zijn om een gezonde dag te hebben terwijl je werkt. Kijk vooral wat ervoor jouzelf goed werkt en experimenteer daarmee. Wellicht lukken al deze stappen je niet in 1 dag maar geef het de tijd. Desnoods voeg je per dag een nieuwe stap toe of doe je het in etappes.  Natuurlijk ben je niet verplicht om al deze tips op te volgen maar met deze tips heb je een optimale gezonde werkdag.

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op sociale media! Facebook