Perfectionisme is iets waar ik de laatste tijd erg tegenaanloop. Alles zo goed mogelijk willen doen en daardoor te streng voor jezelf zijn. Maar is perfectie eigenlijk wel perfect? En waarom ervaren wij in deze maatschappij überhaupt perfectie? Leggen we ons dit zelf op of voelen we de druk van buitenaf? Wat is er eigenlijk niet perfect aan perfectionisme? Ik geef ook 10 tips hoe jij van perfectionisme afkomt. Laten we hier dieper op in gaan.

Waardoor ontstaat perfectionisme?

Perfectionisme is een angst. Een angst om te falen en een angst om het niet goed te doen. Je kan dit jezelf aanleren. Hoe vaker jij streeft naar het allerbeste en bang bent om het niet goed te doen, hoe meer dit geautomatiseerd wordt van binnenuit en je dit gevoel standaard kan ervaren. Als je perfectionistisch bent dan weet je wel van jezelf dat je hoge eisen stelt aan jezelf maar je vindt het dan ook niet meer dan normaal. Hard werken voor een zo goed mogelijk resultaat, dat is wat je wilt en dat is waar jij je hard voor maakt. Ook al word je er soms zelf gek van en wil je ook gewoon een keer goed is goed opleveren, je innerlijke criticus blijft aandringen op de perfectie.

Perfectionisme word je niet mee geboren maar kan wel voortkomen uit de opvoeding die je hebt gekregen. Heb jij een veeleisende en kritische opvoeding gehad? Dan is de kans groter dat je last zal krijgen van perfectionisme. Heb jij het gevoel gehad dat jij jezelf altijd moest bewijzen tegenover je familie? Perfectionisme speelt nu waarschijnlijk een rol in je leven.

Wat ervaar ik?

Perfectionisme uit zich bij mij voornamelijk op het gebied van prestaties leveren. Tijdens mijn opleiding hoorde ik al van de mensen om mij heen dat ik te streng voor mezelf ben en te perfectionistisch. Had ik het zelf door? Nee. Voor mij is het vanzelfsprekend om het zo goed mogelijk te willen doen en zelf heb ik niet door hoe streng ik voor mezelf ben. Ook in mijn werk nu merk ik dat regelmatig. Of dat goed of slecht is weet ik ook niet. Ik weet alleen dat het me vaak ook iets positiefs brengt en dat ik mooie resultaten behaal daardoor. Goed is goed genoeg, dat probeer ik mezelf voor te houden, maar ik ga toch meestal voor het hoogst haalbare.

perfectionisme

Is perfectionisme wel perfect?

Een kritische vraag die je jezelf kunt stellen is of perfectie wel perfect is? Maar wat is perfect überhaupt? Perfect is voor iedereen anders, omdat iemand de lat op een ander niveau heeft liggen. Als perfectionist heb je de lat veel hoger liggen dan iemand die goed, goed genoeg vindt. Perfect is voor iedereen het punt waar je niet meer geconfronteerd hoeft te worden met negatieve punten. De ene kan een beetje feedback en een 6 waarderen en de ander vindt een 8 nog niet goed genoeg en ervaart dat negatief. De laatste tijd probeer ik het mezelf steeds meer af te vragen, is perfectie wel perfect? Ik werk altijd mega hard om dingen te bereiken maar is dat wel goed? Is het wel gezond om een 6 niet goed genoeg te vinden? Ik begin daar steeds meer aan te twijfelen.

Het feit dat we de drang voelen naar perfectie heeft er ook mee te maken dat we in de huidige maatschappij met zijn allen superhard moeten werken om iets te bereiken en om iets te verdienen. Hard werken word je vaak niet slechter van, maar we kunnen ons wel afvragen wat het doet met de kwaliteit van ons leven. Als het leven simpeler zou zijn, zou de lat een stuk lager liggen. Stel je voor dat jij geen druk van buitenaf ervaart, ben jij dan nog steeds perfectionistisch?

Naast dat het misschien niet gezond is om perfectionistisch te zijn, vraag ik me ook af of het wel goed is voor de kwaliteit van je werk. Natuurlijk is het goed om te streven naar het allerbeste en hoe meer je je best doet, hoe beter je werk. Maar, is het werk van een perfectionist kwalitatief echt beter dan iemand die goed is goed genoeg hanteert? Tuurlijk als je er cijfers voor krijgt is een 8 kwalitatief echt beter dan een 6, maar los van school; is het dan echt beter? Vaak is het zo dat als je even je focus verlegt, je daarna weer beter aan de slag kan met nieuwe input wat vaak een positief effect heeft. Soms is dat ook beter voor de kwaliteit van je werk. Als je ergens te lang in zit, zie je bepaalde dingen niet meer en kun je kleine foutjes over het hoofd zien. Kleine foutjes zijn de dingen die je wilt vermijden als perfectionistisch persoon dus zorg ervoor dat je jezelf de ruimte geeft om even afstand te doen.

Als je zo perfectionistisch bent, laat je dan ook andere dingen links liggen of je zeg je daar ‘nee’ tegen omdat je door wilt met je werk en het zo goed mogelijk wil doen? Hoe zit het dan met je geluk? Ervaar je wel genoeg geluk als je zo leeft? Ervaar je überhaupt genoeg geluk als je alleen maar streeft naar het hoogst haalbare en wanneer houdt dit op? Uiteindelijk kan perfectionisme ervoor zorgen dat de kwaliteit van je leven achteruitgaat. Iemand die goed, goed genoeg vindt zal tegen minder dingen ‘nee’ zeggen, dus meer nieuwe dingen ontdekken en wellicht meer geluk ervaren. Deze persoon voelt zich vrijer en legt zichzelf veel minder druk op waardoor de ruimte voor geluk groter is.

perfectionisme

Hoe kom je er vanaf?

Dingen graag perfect willen doen is goed, maar erin doorslaan en echt perfectionisme ervaren niet. Hoe kom je van perfectionisme af?

  1. Word bewust van je perfectionisme
  2. Stop met het denken dat je faalt als het niet perfect is
  3. Wees lief voor jezelf door de lat een stukje lager te leggen
  4. Vergelijk jezelf niet met anderen
  5. Onthoud: Het belangrijkste is dat jij je best doet, ongeacht het resultaat
  6. Stel realistische en haalbare doelen
  7. Vraag feedback van mensen om je heen hoe haalbaar en realistisch je doelen zijn
  8. Geef jezelf tussendoor ook eens een complimentje
  9. Beloon jezelf na het ‘goed’ doen
  10. Stap uit je comfortzone

Met deze 10 tips om perfectionisme tegen te gaan en de kritische blik op waar het vandaan komt krijg jij hopelijk de juiste handvatten om liever voor jezelf te zijn. Ook ik ga hier mee aan de slag! Check ook onze training Liefde voor jezelf & voor je werk. Dat geeft je ook enorm veel handvatten om van perfectionisme af te komen en oprecht gelukkig te zijn met wie je bent.

Heb jij behoefte aan meer waardevolle content? Volg ons dan zeker op Instagram en TikTok!